Gerokai mažiau nei žadėta, bet serijinės gamybos T-14 „Armata“ Rusijos kariuomenę pasieks  (3)

Prieš penkerius metus, Pergalės dienos šventėje, buvo parodytos pirmosios „Armata“ platformos kovos mašinos: tankas T-14, pėstininkų kovos mašina T-15 ir savaeigė artilerijos sistema 2S35 „Koalicija“. Žadėta, kad naujausia technika jau tuoj pradės tarnybą. Arčiausiai šio pasiekimo – tankai. Šią savaitę paskelbta nuo kada bus pradėta serijinė gamyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors naujasis Rusiškas tankas priskiriama prie naujosios kartos tankų, bet net jų tarpe išsiskiria padidintu saugumu įgulai. Visa įgula patalpinta atskiroje saugioje kabinoje. Tuo tarpu bokštelis pilnai automatizuotas. Iki šiol niekad nenaudotas sprendimas turėtų padėti sumažinti patiriamą žalą nuo nešiojamų prieštankinių raketų. Pastarosios smarkiai išpopuliarėjo ir stipriai apribojo tankų efektyvumą mūšio lauke.

Padėti nuo apginti nuo raketų daromos žalos pasyvioji „Malachit“ apsauga. Naujos kartos dvigubo sprogimo dinaminės gynybos apsauga turinti neleisti raketai prasiskverbti į tanko vidų. Tačiau geriausia būtų sustabdyti grėsmę dar aktyvioje fazėje, tam skirta „Afganit“ sistema, kuri aptiks ir bandys sunaikinti raketas joms dar nepasiekus taikinio.

125 mm automatinis pabūklas idealiu režimu turėtų gebėti iššauti iki 12 šūvių per minutę. Tikroje kovoje tokios šaudymo spartos vargu ar reikės, kur kas svarbiau ar bus šaudoma taikliai.

 

 

Įmonės „Rostec“ prezidentas Sergejus Chemezovas paskelbė, kad per įvairius kovinių robotų bandymus karo apimtoje Sirijoje išmoktos pamokos bus panaudotos prasmingai. Įgulai užteks pažymėti numanomą taikinį, kompiuteris apskaičiuos atstumą bei nukreips ginklą pats. Kad ir nedidelė, bet asistuojanti dirbtinio intelekto pagalba palengvins tanko valdymo darbus.

Potencialių grėsmių aptikimui skiriama daug dėmesio. Bokštelyje veiks doplerio radaras, kuris aktyviais signalais skenuos aplinką, realiu laiku matuodamas atstumus iki gretimų objektų. 360 laipsnių kampu viską stebinčios ultravioletinių spindulių kameros ieškos bet kokių jonizuotų dujų išmetimo požymių, kas įspėtų, kad kažkur netoli yra transporto priemonė su užvestu varikliu.

 

 

T-14 bus neabejotinai moderniausias tankas Rusijos pajėgose. Kol kas iki naudojimui tinkamo standarto paruošti ir perduoti vos 5 tokie tankai, bet jau 2021 metų pradžioje bus pradėta serijinė gamyba. Su Rusijos kariuomenę šių metų gruodžio pradžioje buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią pirmąja gamybos partija pagamintais tankais bus apginkluoti du batalionai (apie 100 tankų). Numatoma tanko kaina apie 7 mln. eurų.

2015 metais pristatant tanką buvo skaičiuota, kad Rusijos tankų poreikis yra net 2300 tankų. Labai optimistiniais planais besidalinę kariškiai tikėjosi tiek jų turėti jau 2020 metais. Rusija šiuo metu kalba tik apie kelių šimtų tankų pirkimą. Akivaizdu, kad jei ateityje T-14 taps gausiausiu tanku RF kariuomenėje , tai tikrai nenutiks per kelis artimiausius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(33)
(20)
(13)

Komentarai (3)