Pasaulį galintis sudrebinti išradimas: mokslininkai atspausdino lanksčią bateriją, kuri 10 kartų pranoksta dabartinius ličio jonų elementus - pramoninė gamyba galima nors ir šiandien (Video)  (15)

Mokslininkai Kalifornijos universitete tyrinėjo eksperimentinę baterijų chemiją ir sukūrė atspausdinamą lanksčią bateriją, kurios energijos tankis 10 kartų viršija standartinius ličio jonų analogus. Ir taip, perskaitėte teisingai - 10 kartų!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, tai nėra atsitiktinis išradimas, tačiau mokslininkai nesitikėjo, kad sukurs tokią talpią bateriją. Apie jos talpumą dar pakalbėsime, tačiau pats spausdinimas čia taip pat yra labai svarbus.

Iš esmės, mokslininkai teigia, kad tai išlaisvins prietaisų formą - baterijos bus pritaikytos prie prietaisų, o ne atvirkščiai. Be to, tokios baterijos gali būti lanksčios. Tai padėtų prietaisams su lanksčiais ekranais.

Tai - sidabro oksido-cinko baterijos. Apie jas kalbama jau pakankamai ilgą laiką. Tokios baterijos būtų saugesnės ir talpesnės nei ličio jonų elementai, tačiau jos nėra pakankamai stabilios ir ilgaamžės, kad jas būtų galima naudoti plačiau.

Mokslininkai šias problemas dabar bando išspręsti pasitelkdami švino oksidu dengtus elektrodus. Jie turėtų pagerinti sidabro oksido-cinko baterijų stabilumą ir sumažinti vidinę varžą, kuri mažina tokių elementų efektyvumą.

 

Sukūrę naują elektrodą mokslininkai ėmė spausdinti naujas baterijas ant plono karščiui atsparaus polimerų sluoksnio. Sluoksnis po sluoksnio jie atspausdino baterijas, kurios yra ne tik lanksčios, bet ir tamprios. Ir tas elastingumas yra tik vienas iš privalumų.

Mokslininkai taip pat pasiekė 50 miliamperų kvadratiniame centimetre - jie teigia, kad tai yra 5-10 kartų daugiau nei analogiškose ličio jonų baterijose.

 

Ir čia geros naujienos nesibaigia. Mokslininkai teigia, kad jų patobulintas baterijų gamybos metodas gali būti išplėstas iki pramoninės skalės. Ir nėra labai brangus.

Mokslininkai pademonstravo savo bateriją suporuodami ją su lanksčiu ekranu. Šioje sistemoje lanksti atspausdinta baterija ženkliai pranoko ličio jonų konkurentus. Po 80 įkrovimo/iškrovimo ciklų mokslininkai nepastebėjo jokių nusidėvėjimo ženklų.

Mokslininkai teigia, kad tokios baterijos galėtų būti naudojamos minkštuose robotuose, dėvimos elektronikos prietaisuose ir daug kur kitur.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(128)
(7)
(121)

Komentarai (15)