Rusija planuoja naują lėktuvnešį - jis pasiūlys ir galimybių, ir problemų  (1)

Kas iš tiesų daro valstybę pasaulio galingiausia, tai galimybė perdislokuoti savo kariuomenę – ir ją naudoti globaliai, visoje planetoje, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot jo, tam tikslui yra naudojami lėktuvnešiai – milžiniškos plaukiojančios platformos, kurios gali beveik neribotą laiką užtikrinti karinių pajėgų buvimą bet kokiame pasaulio krašte. „Iš principo, lėktuvnešiai yra mobili tos šalies teritorija“, – pastebi karininkas.

Jis primena, kad Rusija turėjo vienintelį laivą, kuris galėtų būti vadinamas lėktuvnešiu.

„Kartą jis (nelabai vykusiai) net buvo panaudotas Sirijos kare palaikant tos šalies diktatorių Basharą al-Assadą, – pastebi ginkluotės entuziastas. – Tačiau rusų lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ nuotykiai Sirijos kampanijos metu nesibaigė. Jau savam uoste laivas patyrė aibę avarijų: paskandino vienintelį plaukiojantį doką, kuriame galima buvo remontuoti tokio dydžio laivą. Kranas pramušė skylę denyje, laive kilo gaisras ir aibė kitų avarijų, apie kurias Rusijos kariuomenė nekalba“.

 

Atsargos majoras pasakoja, kad iš pradžių Rusijos kariškiai ir remontininkai bravūriškai teigė, jog remonto grafikas nepasikeis – nežiūrint į eilę avarijų – tačiau buvo akivaizdu, kad lėktuvnešis nei geba atlikti dabartines globalias užduotis, nei avarijų metu patirta žala gali būti sutvarkyta laiku.

„Norint tapti globalia galia, lėktuvnešiai būtini. Nereikia turėti nuolatinių karinių bazių „ant žemės“. Rusijos projektavimo biuras pateikė naujojo lėktuvnešio paveiksliuką. Anot konstruktorių, naujame lėktuvnešyje galėtų būti dislokuoti ne tik įprasti orlaiviai, bet ir bepiločiai lėktuvai, kurie dabar yra dar labai pradinėje kūrimo stadijoje“, – pasakoja D.Antanaitis.

 

Jis nurodo, kad anot pranešimo, šis lėktuvnešis būtų naudojamas „dujų telkinių žvalgybai“. Anot karininko, toks pranešimas aiškiai apibrėžia Rusijos tikslus – užimti dominuojančią padėtį Arkties vandenyne, užimant natūralių resursų gavybos vietas ir jas išlaikant karine jėga.

 

„Lėktuvnešis yra tęstinis Rusijos kariuomenės karinės galios koncentravimas Arktyje. Tai nėra gera žinia valstybėms, kurių ribos taip pat driekiasi Arkties vandenyne: Norvegijai, Danijai bei kitoms, kurios jau dabar susiduria su Rusijos ambicijomis šalia savo sienų“, – nurodo karys.

Tačiau iš kitos pusės, D.Antanaitis pastebi, kad toks Rusijos karinių pajėgų išsklaidymas ir decentralizavimas bus tikras galvos skausmas tiek Rusijos kariuomenės planuotojams, tiek ir logistams, kuriems teks aprūpinti kariškius skirtinguose regionuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(12)
(-8)

Komentarai (1)