Įspūdingas samių architektūros įkvėptas „namelis ant vištos kojelės“: kaip jis sugeba išsilaikyti ant vos 60 cm skersmens stulpo ir kiek kainuoja nakvynė tokiame namelyje? (Foto, Video)  ()

Išsiilgusiems tylios ramios miško gamtos, suomių architektai pasiūlė įspūdingą namelį iškeltą virš žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Helsinkyje įsikūrusi architektų firma „Studio Puisto“ neseniai baigė statyti pirmąjį iš 25 mažų namelių medžių viršūnėse. Įspūdingas namelis, įsikūręs Kivijärvi aukštumoje, netoli Salamajärvi nacionalinio parko Suomijoje, yra pirmasis naujo ekologinio kurorto kūrimo etapas.

30 kvadratinių metrų ploto „Niliaitta“ prototipas yra iškeltas virš žemės ir balansuoja ant vieno centrinio stulpo. Šiuolaikinę trobelę įkvėpė tradiciniai „Niliaitta“ nameliai, kuriuos istoriškai vietinė samių tauta naudojo kaip maisto sandėliavimo būdą, kad gyvūnai negalėtų į jį patekti.

„Siekėme sukurti modernią istorinės Niliaitta“ versiją. Šis namelis yra visos likusios kurorto teritorijos prototipas. Ateityje visame sklype bus 25 šios konkrečios „Niliaitta“ trobelės (iškeltos į orą) kartu su 25 kitomis rūšimis, atsižvelgiant į tikslios vietos natūralią įvairovę – kai kurios bus įtvirtintos virš vandens, o kitos bus įkastos į žemę", - teigia „Studio Puisto“ pagrindinis architektas Mikko Jakonenas.

„Niliaitta“ trobelės fasadas yra iš pušies medienos su juodos spalvos medžio aliejaus apdaila. Interjere puikuojasi natūralios pušies dailylentės su mažomis keteromis, parinktos kompaktiškoms vidinėms gyvenamosioms patalpoms papildyti ir susidaryti įspūdį, kad būstas yra didesnis nei yra iš tikrųjų. Statinys virš žemės iškilęs ant centrinio 60 cm skersmens plieninio stulpo. Stulpas yra užpildytas betonu, kad būtų išvengta bet kokio vibracijos judėjimo, ir yra įkastas į 60 000 kg svaro betoninį pamatų bloką, kuris palaiko visą konstrukciją.

 

„Virš plieno stulpo yra standi plieninė konstrukcija, tačiau viskas, kas aukščiau, yra pagaminta iš medžio. Struktūriškai tai panašu į stiebo konstrukciją, kuri naudojama vėjo jėgainėms paremti. Vizualiai optinis triukas pakelti iš pažiūros įprastai atrodančią trobelę tik ant vieno stulpo pritraukia daug dėmesio. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad namelis plūduriuoja, nes stulpas tarsi įsilieja į jį supantį miško foną“, - paaiškina Jakonenas.

Į namelį galima patekti per vienintelius galinius medinius laiptus. Nauji nameliai bus strategiškai išdėstyti visame miške, kad būtų išvengta esamų medžių pašalinimo, stengiantis atkurti miško paklotę po trobelėmis. Kuriant pirmąjį „Niliaitta“ prototipą, teko pašalinti tik vieną medį.

 

Į namelį galima patekti per vienintelius galinius medinius laiptus. Nauji nameliai bus strategiškai išdėstyti visame miške, kad būtų išvengta esamų medžių pašalinimo, stengiantis atkurti miško paklotę po trobelėmis. Kuriant pirmąjį „Niliaitta“ prototipą, teko pašalinti tik vieną medį.

„Niliatta“ salono interjeras gali pasigirti ypač dideliu stiklo langeliu, užfiksuojančiu miško kraštovaizdžio vaizdus, kuriuos sustiprina įspūdingas šlaitinių lubų aukštis. Namelyje yra didelis atviras pagrindinis miegamasis, paslėpta kompaktiška virtuvė, valgomojo zona, vonios kambarys, rūbinė, įėjimas ir sandėliukas. Miegamasis yra strategiškai išdėstytas priešais stiklinę sieną, todėl svečiai gali mėgautis miško peizažais, tiesiai iš šiltos ir jaukios lovos.

Vidinis grindų planas yra suprojektuotas aplink centrinį pagrindinį bloką, esantį salono širdyje, kuris leidžia paslėpti daugybę techninių elementų, tuo pačiu padidinant vidaus erdves. Pagrindiniame bloke elegantiškai įrengta virtuvė, vonios kambarys su dušu, tualetas ir praustuvas, taip pat yra tokie techniniai elementai kaip oro kondicionierius, šilumos šaltinis, elektros skirstomasis skydas ir vandens katilas.

 

Namelyje įrengta ekologiškos vatos izoliacija, o visos sienų ir langų medžiagos buvo parinktos atsižvelgiant į jų šilumines savybes, siekiant užtikrinti, kad visas salonas visus metus išliktų energetiškai efektyvus. Šildymas tiekiamas per oro šilumos siurblį ir elektrinį grindų šildymą. Vanduo, kanalizacijos vamzdžiai ir elektros kabeliai yra po išoriniais laiptais, prisidedantys prie švarios salono išorės formos.

„Niliaitta“ trobelėje galima užsisakyti nakvynę per „Hannunkivi Holiday Village“, nakvynė ir pusryčiai dviem suaugusiesiems kainuoja nuo 320 EUR.

Daugiau nuotraukų čia.

Video apie „Niliaitta“ trobelę:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()