Išbandėme ypatingai galingą naujos kartos nešiojamą žaidimų kompiuterį - tikras monstras iš „Asus“: ribas peržengiantis procesorius, 300 Hz ekranas ir RGB RGB RGB („Asus ROG Strix SCAR 17“ apžvalga)  (28)

Įprastai žaidimų kompiuteriai yra ne tik brangūs, bet ir dideli. Kitaip ir būti negali - juk juose turi tilpti ne tik didelės baterijos, motininės plokštės ir su kiekviena karta vis išaugančios grafikos kortos, bet ir efektyvūs aušinimo sprendimai. Ir visgi, rinkoje yra daug labai galingų nešiojamų žaidimų kompiuterių, kurie išlaiko mobilumą. Štai „Asus ROG Strix SCAR G733QR“ atkeliauja jus nustebinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Asus ROG Strix SCAR G733QR“ yra ypatingai galingas naujos kartos nešiojamas žaidimų kompiuteris. Visų geriausių jo savybių šioje apžvalgoje net norėdami negalėtume išvardinti. Tačiau bandėme šį kompiuterį porą savaičių ir turime ką papasakoti. Bet pirmiausia, apie tai, kokį kompiuterį bandėme.

„Asus ROG Strix SCAR 17“ (G733QR):

  • Procesorius: „AMD Ryzen 9 5900HX“, 3.3 GHz (iki 4,6 GHz);
  • Grafikos plokštė: mobili „NVIDIA GeForce RTX 3070“ (8 GB GDDR6, 115 W +15 W turbo);
  • Darbinė atmintis: 32 GB (maksimali galima - 64 GB);
  • Atmintis: 1 TB SSD;
  • Ryšiai: „Wi-Fi 6“ ir „Bluetooth 5.1“
  • Ekranas: 17,3 colių IPS, FHD (1920 x 1080 px), 300 Hz;
  • Klaviatūra: mechaninė-optinė, pilna skaičių klaviatūra;
  • Baterija: 90 Wh;
  • Lizdai: 3 X USB A, 1 X USB C (tinka įkrovimui, 100 W), 3,5 mm audio, LAN ir HDMI
  • Išmatavimai ir svoris: 39,5 x 28,2 x 2,83 cm, 2,7 kg.

Pabrėžiame - tokios konfigūracijos kompiuteris šildė mūsų kelius ir širdis. Pirkdami savo kompiuterį galėsite pasirinkti kitus komponentus - pavyzdžiui, galbūt jums pakaks 16 GB darbinės atminties (RAM), o gal norėsite 64 GB. Ir tie pasirinkimai turi didelę įtaką ne tik kompiuterio charakteristikoms, bet ir kainai. Mūsų bandytas kompiuteris yra galinga žaidimų mašina, bet jei norite dar galingesnio įrenginio, turėtumėte išbandyti „ROG Strix SCAR G733QS“ su „NVIDIA GeForce RTX 3080“ (16 GB GDDR6) grafikos plokšte. Ji bus poruojama su tuo pačiu „AMD Ryzen 9 5900HX“ procesoriumi.

Jei nesate žaidėjas, bet norėtumėte tokiu tapti, nusipirkę bet kokį žaidimų kompiuterį nustebsite, kiek daug įvairių registracijų turėsite atlikti. Pirmiausia susitvarkome su įprastais „Windows 10“ nustatymais (tarp kurių, žinoma, ir prisijungimas prie savo paskyros „Microsoft“). Tada greičiausiai norėsite užsiregistruoti „GeForce Experience“. Netrukus registruositės „Steam“, „Xbox Pass“ ir kitose žaidimų platinimo platformose. Registracijos reikės ir kai kuriuose žaidimuose.

 

Pakuotėje rasite patį kompiuterį, jo dokumentus ir instrukcijas, „Asus Keystone“ raktą, 240 W įkrovimo plytą ir dvi kompiuterio apdailos plokšteles (apie jas - šiek tiek vėliau).

Pirmieji įspūdžiai ir dizainas

Straipsnio įžangoje minėjome mobilumą ir ne vienam iš jūsų tai gali pasirodyti keista - juk kalbame apie 17 colių žaidimų kompiuterį! Tačiau „ROG Strix SCAR“ nėra toks didelis, kaip galima pagalvoti, perskaičius kas slypi jo viduje. Aišku, tai nėra lengvas daiktas, bet jo svoris yra pakankamai mažas, kad leistų jums keliauti su kompiuteriu kuprinėje.

„ROG Strix SCAR“ korpusas yra pagamintas iš plastiko, dalis jo yra šiek tiek peršviečiama, nors ypatingai gražių elektronikos komponentų pro tą iš dalies permatomą kampą nepastebėsite. Už to peršviečiamo plastiko yra keli sistemos informacijos LED, kurie išlieka matomi ir uždarius kompiuterį.

Galinė korpuso dalis turi nedidelį keičiamą skydelį - galite rinktis tarp pilko, sidabrinio ir peršviečiamo skydelio. Jokio funkcinio skirtumo tarp jų nėra ir, tiesą sakant, nelabai įsivaizduojame, kam jis rūpėtų. Pats korpusas yra labai tvirtas ir standus, neaptinkame jokio erzinančio lankstumo nei prie klaviatūros, nei prie ekrano. Jį galite atidarinėti viena ranka, bet tai ir nestebina, turint omenyje, šio kompiuterio dydį ir svorį.

Pasižvalgę apie korpuso perimetrą randame „Asus Keystone“, tris USB A, vieną USB C (tinkamas įkrovimui iki 100 W), HDMI, LAN, 3,5 mm audio ir įkrovimo lizdus. Tai - pakankamai dosnus lizdų pasirinkimas, o ir jų išdėstymas yra labai geras. Didelė lizdų dalis yra gale, o dešinėje pusėje yra tik „Keystone“ lizdas, kuris absoliučiai neturi jokios įtakos kompiuterio pelės valdymui. Jei labai norėtume ką nors sukritikuoti, tai pastebėtume, kad „ROG Strix SCAR“ neturi atminties kortelės (SD ar bent jau „MicroSD“) lizdo. Jo nėra dėl to, kad žaidimams jo nereikia. Tačiau kai po kapotu plaka „AMD Ryzen 9“ ir „NVIDIA RTX 3070“, tu turi ne tik kietą žaidimų, bet ir gerą darbo mašiną. „ROG Strix SCAR“ galėtų būti labai geras įrankis vaizdo medžiagos redagavimui, todėl kortelės lizdas būtų malonus priedas.

Bet trūksta ne tik atminties kortelės lizdo - standartinis „Asus ROG Strix SCAR“ neturi ir internetinės kameros. Vėlgi, jums spręsti, ar tai yra didelis trūkumas. Jos nėra dėl to, kad žaidėjams integruotos kameros nėra labai reikalingos. O jei jie užsiima žaidimų transliacijomis, tai vis tiek naudoja geresnes prijungiamas kameras.

 

Klaviatūra, pelė ir apšvietimas

„ROG Strix SCAR“ turi labai gerą klaviatūrą. Tai - mechaninis-optinis įvesties įrenginys su 1,9 mm mygtukų judesio amplitude. Tai yra ypatingai aukštos kokybės klaviatūra, kuri kliksi garsiai ir maloniai. Tiesą sakant, nors mums tas kliksėjimas yra malonus, įsivaizduojame, kad yra tokių, kuriems jis būtų per daug triukšmingas. Mygtukai yra puikiai stabilizuoti, standūs ir dideli.

„ROG Strix SCAR“ klaviatūros schema gali būti neįprasta, priklausomai nuo to, kokį įrenginį naudojote prieš tai. Tam, kad rodyklių mygtukai būtų arčiau dešiniojo krašto, jie yra sumontuoti po skaičių klaviatūra. Tai reiškia, kad skaičių mygtukai yra pastumti į viršų - 7-8-9 eilutė yra vienoje eilėje su F1-9 mygtukais. Jei esate vienas iš tų žaidėjų, kurie naudoja rodyklių mygtukus vietoje WASD (o tokių yra), šiuo dizaino sprendimu būsite patenkintas. Kiti pripras maždaug per pusdienį.

Dar galima pastebėti: „Delete“ ir „Num Lock“ čia yra vienas mygtukas, o dar vienas dedikuotas „Delete“ mygtukas yra kampe. Yra net du „Antrosios funkcijos“ („Fn“) mygtukai. Atskiroje salelėje arčiau ekrano yra mikrofono mygtukai. Čia galėtų būti ir medijos valdymo jungikliai („Pause/Play“) ir vietos čia tikrai yra, bet „Asus“ jų nelaikė reikalingais. Vėlgi, tai yra susiję su vieninteliu „ROG Strix SCAR“ tikslu - būti geriausia mobilia žaidimų platforma savo klasėje.

Integruotai pelei priekaištų neturime. Taip, ji galėtų būti didesnė, o ir jokių papildomų funkcijų ji neturi, bet ji veikia tiksliai, kliksi garsiai ir atlieka viską, kam buvo sukurta. Net ir jos paviršius yra praktiškai idealiai suderintas su „ROG Strix SCAR“ korpusu, o ir mažiausi judesiai pirštu jai nesukelia kėblumų. Tai yra tikslus ir patogus įvesties įrenginys.

Galima daug kalbėti apie ryškius „ROG Strix SCAR“ dizaino sprendimus, bet tos kalbos visada pasisuks link RGB apšvietimo. Nes jis yra visur! Nugarėlėje visomis spalvomis šviečia „Asus ROG“ logotipas, šviečia ir palei kompiuterio perimetrą esanti skaidri juostelė, ir, aišku, pati klaviatūra. Jos apšvietimas akina ir ryškumu, ir spalvomis, nes kiekvienas mygtukas yra apšviečiamas atskirai. Be to, „ROG Strix SCAR“ palaiko „Aurus“ (tokia RGB apšvietimo valdymo programinė įranga) integraciją, todėl darniai su kompiuteriu žydės ir suderinami periferiniai įrenginiai.

 

RGB yra tokia ryški „ROG Strix SCAR“ dizaino dalis ir jai akivaizdžiai skirta tiek daug dėmesio, kad kyla klausimas, ar to tikrai reikia? Žaidimų kultūros entuziastai RGB dievina - "vienaragis" visų spalvų šviesomis yra apdėliojęs ne tik kompiuterius, klaviatūras, peles, ausines, bet net ir pelių kilimėlius, paveikslų rėmelius ir net gėrimų puodelius. Kita vertus, net jei mums visa tai atrodo per daug (ir lengva pagalvoti, kad atsisakius bent dalies RGB galimybių būtų galima sutaupyti), viską galima sureguliuoti pagal savo skonį - tegul šviečia baltai ar nešviečia iš viso, jei jums taip labiau patinka.

Vaizdas ir garsas

„ROG Strix SCAR 17“ turi 17,3 colių 300 Hz ekraną, kurio „sRGB“ spalvų tikslumo vertė yra 100 %, „Adobe RGB“ - 75,35 %. Tai - labai ryškus ir labai spalvingas ekranas, pasižymintis ir puikiu apžvalgos kampu. Jis nesiekia 4K raiškos, bet nešiojamų kompiuterių ekranams jos ir nereikia - net ir 17,3 colių ekranas yra per mažas, kad džiaugtumėtės 4K privalumais.

Aišku, kompiuterinių žaidimų entuziastai, kuriems ir skirtas šis kompiuteris, džiaugsis, kad  „NVIDIA GeForce RTX 3070“ gali pažaisti su 300 Hz ekranu. Tai reiškia, kad žaidimų vaizdai bus itin sklandūs ir pasieksite aukštą kadrų per sekundę spartą. Viskas priklauso nuo žaidimų ir nustatymų, bet „ROG Strix SCAR“ palaiko labai aukštą spartą. Tai susiję ir su tuo, kad „RTX 3070“ galia įprastai siekia 115 W, bet turbo režimu pakyla dar 15 W. Tiesa, neapsigaukite dėl „RTX 3070“ žymėjimo. Jis pastaruoju metu kelia nemažai pasipiktinimo, nes mobilios grafikos kortos nėra identiškos didžiosioms, skirtoms stacionariems kompiuteriams.

 

 

 

Įvairiuose bandymuose mobili „RTX 3070“ pasirodo prasčiau už, pavyzdžiui, „RTX 2080 Ti“. Tai vis tiek yra labai galinga grafikos plokštė, bet turite žinoti, ką perkate - tai nėra ta garsioji ir didžioji „RTX 3070“, kurią matėte visose apžvalgose.

Grįžtant prie temos, „ROG Strix SCAR“ ekranas pasižymi ir trumpu reakcijos laiku - 3 ms. Visa tai kartu reiškia, kad jūsų šūviai bus taiklūs, o žaidimai - sklandūs. Ypač lyginant su praeitos kartos nešiojamais žaidimų kompiuteriais - kokybės šuolis su nauja „ROG Strix SCAR“ karta yra iš tikrųjų didelis.

Garsas, aišku, nėra toks svarbus, nes tikriausiai žaistume su ausinėmis. Bet „ROG Strix SCAR“ turi du įprastus 4 W ir du 2 W aukšto dažnio garsiakalbius. Ir patikėkite - šis kompiuteris gali padaryti triukšmo! Aišku, gerąja prasme. Jis groja garsiai ir aiškiai. Nuo stalo kylantys žemo dažnio virpesiai ypač jaučiami žaidimuose. „Dolby Atmos“ technologija, kaip ir žadama, įtraukia žaidėją į žaidimą ir tarsi jį apsupa - kartais susidaro įspūdis, kad pora kolonėlių yra kažkur už nugaros. Svarbu ir tai, kad labai aiškiai girdimi balsai - tai iš dalies yra ir triukšmą šalinančių dirbtinio intelekto algoritmų nuopelnas. Taip, kad „ROG Strix SCAR“ turi ir garso, ir šviesų.

Duona ir žaidimai

„ROG Strix SCAR 17“ turi 8 branduolių „AMD Ryzen 9 5900HX“ procesorių, kuris visų yra vertinamas kaip itin geras žaidimų procesorius. Be to, ant kompiuterio yra ir „Overclocked“ žyma - procesorius dirba sparčiau nei tikitės. Ir jis veikia puikiai. Procesoriaus, 32 GB RAM ir galingos grafikos plokštės pagalba „ROG Strix SCAR“  gerus žaidimus valgo arti maksimalių nustatymų.

Nors tam jis ir nėra skirtas, „ROG Strix SCAR“ gali būti naudojamas vaizdo įrašų redagavimui (tam pravers ir tas aukštas spalvų tikslumas), ir modeliavimo užduotims. Juk su šia procesorių karta AMD ir pavergė žaidimų entuziastų širdis bei protus, priversdama juos atsisveikinti su „Intel“ produktais. Žaisdami žaidimus jausitės tarsi slysdami rogutėmis nuo mėgstamiausios vaikystės kalvos. Priklausomai nuo žaidimo ir pasirinktų nustatymų (tyčia neminėsime konkrečių skaičių ir žaidimų pavadinimų, nes viskas labai priklauso nuo parametrų) galėsite džiaugtis iki 300 kadrų per sekundę greičiu. Naujausi sunkūs žaidimai su labai aukštais, bet ne maksimaliais nustatymais, vis tiek palaikys 40-60 kadrų per sekundę spartą.

 

Trūkumai? Kur yra galia, yra ir karštis, o karštį reikia pašalinti. „ROG Strix SCAR“ turi garsiai ūžiančius ventiliatorius. Jų nustatymus, žinoma, galima keisti, tačiau žaisdami turėsite susitaikyti su ūžimu. Tas garsas jums nebus nemalonus - per ausines jo net nepastebėsite. Bet aplinkiniai gali pradėti į jus ir jūsų misijas žiūrėti šiek tiek pikčiau.

Tas karštis dar gali būti apibūdinamas ir kitu žodžiu - nuostoliai. „ROG Strix SCAR“ turi 90 kWh bateriją, kuri yra pakankamai didelė. Tačiau norėdami pažaisti sunkesnius žaidimus turėsite prijungti 240 W įkroviklį. Šiaip baterija tarnauja neblogai (4-6 valandos nežaidžiant), o jei Asus“ būtų pasirinkęs didesnę bateriją, kompiuteris būtų sunkesnis.

Jis, beje, nėra lengvas - 2,7 kg. Tačiau kuprinėje pranyksta ir jis, ir įkrovimo laidas. Tokie kompiuteriai retai keliauja į paskaitas - kasdien jo nesinešiosite. Bet į vakarėlį galite ir nusinešti.

Apibendrinimui

„Asus ROG Strix SCAR“ yra galingas ir prabangus įrenginys ne tik kompiuterinių žaidimų, bet ir žaidimų kultūros entuziastams.

Privalumai:

  • Greitas 8 branduolių procesorius;
  • Ryškus ir tikslus 300 Hz ekranas;
  • Puiki gaminio kokybė, daug naudingų lizdų, mobilumas;
  • Mechaniniai klaviatūros mygtukai;
  • Detalus, ryškus ir gausus RGB apšvietimas (jei jums patinka);
  • Labai sklandžiai veikiantys nauji žaidimai.

Trūkumai:

  • Garsiai dirbantys ventiliatoriai;
  • Labai daug RGB (jei taip manote);
  • Klaviatūros konfigūracija, prie kurios reikia pratintis.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (28)