Kodėl mokslininkai norėtų pakelti afrikiečių trobeles?  ()

Nemažai žmonių Afrikoje vis dar gyvena pakankamai paprastose trobelėse. Duramo universiteto mokslininkai mano, kad jas reikėtų statyti ant polių. Ir ne dėl kokių nors potvynių ar plėšrūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet nuo maliarijos miršta apie pusė milijono žmonių. Dauguma jų - Afrikoje. Maliariją platina uodai ir jų ieškoti gamtoje nereikia - 80 % maliariją pernešančių įkandimų įvyksta namuose naktį. Žmonė naudoja tinklelius, purškalus ir vaistus, bet visiškai apsisaugoti nuo ligos sunku.

Ar žinojote, kad uodai retai pakyla į didesnį nei 8 metrų aukštį? Tiesą sakant, jie retai pakyla į vos 2 metrų aukštį - dauguma jų skraido visai žemai. Nors uodai gali pakilti ir į 8 metrų aukštį ar dar aukščiau, tai jie daro nenoriai.

Taigi, britų ir danų mokslininkai Gambijoje pastatė kelias eksperimentines trobeles. Jas buvo galima pakelti į 1-3 metrų aukštį. Mokslininkai su dviejų savanorių pagalba išbandė įvairius trobelių aukščius. Kiekvienoje trobelėje buvo spąstai uodams.

 

Į 3 metrų aukštį pakeltoje trobelėje apsilankė 84 % mažiau uodų nei toje, kuri buvo įrengta ant žemės. Tai yra susiję ne tik su faktu, kad uodai mėgsta skraidyti žemai. Uodai tiesiog neužuodžia pakeltose trobelėse miegančių žmonių. Taip yra dėl to, kad iškvepiamą anglies dvideginį tuomet labai greitai sklaido vėjas.

 

Tiesa, mokslininkai sutinka, kad jei visi afrikiečiai iškeltų savo trobeles ant polių, uodai greičiausiai prisitaikytų. Tačiau iškeltas trobeles apsaugoti nuo uodų būtų lengviau. Be to, temperatūra jose dėl efektyvesnio vėdinimo būtų žemesnė, todėl žmonės tikriausiai noriau naudotų nuo uodų saugančius tinklelius.

Apie 67 % maliarijos aukų yra vaikai. Vaistai jau kuriami, bet kasmet nuo maliarijos miršta šimtai tūkstančių žmonių. Tegul trobelės ant polių ir nebus amžinas sprendimas, bet bent jau dabar jis gali padėti saugoti gyvybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(6)
(18)

Komentarai ()