[Karšta tema] Kas yra siaubingasis Rusijos termobarinis ginklas „TOS-1 Buratino“: reaktyvinis liepsnosvaidis, žudantis itin žiauriu būdu (Foto, Video)  (6)

Termobarinis raketinis ginklas buvo panaudotas Rusijos invazijoje į Ukrainą. Netrukus ukrainiečiai paskelbė perėmę Rusijos „TOS-1" kompleksą. Pažvelkime plačiau, kas tai per ginklas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-02 [Karšta tema] Kas yra siaubingasis Rusijos termobarinis ginklas „TOS-1 Buratino“: reaktyvinis liepsnosvaidis, žudantis itin žiauriu būdu (Foto, Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„TOS-1 Buratino“ yra unikali Rusijos savaeigė raketų paleidimo sistema (MRLS), kuri dalyvavo karo veiksmuose Afganistane, Čečėnijoje, Irake ir Sirijoje.

„TOS-1“ specializacija yra naikinti stipriai įtvirtintas pozicijas. Nors kai kuriuos jų galima rasti sukilėlių tvirtovėse ir įtvirtintuose urvuose, jie dažnai buvo naudojami labai urbanizuotoje aplinkoje. Jis įgijo unikaliai nemalonią reputaciją dėl siaubingo termobarinių sprogstamųjų galvučių poveikio.

Tai vieni iš labiausiai niokojančių sprogstamųjų ginklų, neskaitant taktinių branduolinių ginklų.

Termobariniai sprogmenys

„TOS“ akronimas reiškia „sunkiojo liepsnosvaidžio sistema“, kuris yra tikslus tik tiesiogine prasme: užuot projektuodamas benzino srautą, „TOS-1“ paleidžia raketą, gabenančią termobarinį sprogmenį (FAE).

Termobarinis ginklas, aerozolinė bomba ar vakuuminė bomba (fuel-air) yra sprogmenų rūšis, kuri naudoja deguonį iš aplinkos oro, kad sukeltų aukštos temperatūros sprogimą.

Praktiškai sprogimo banga, paprastai sukurta tokiu ginklu, yra žymiai ilgesnė nei ta, kurią sukelia įprastas kondensuotas sprogmuo.

 

Pirmą kartą juos panaudojo JAV Vietnamo kare, nes napalmas nebuvo pakankamai destruktyvus. Napalmo amunicija skleidžia lipnų, liepsnojantį skystį plačioje vietoje.

Priešingai, termobarinis sprogmuo susprogdina patį orą: mažas sprogmuo FAE amunicijos viduje skleidžia cheminį debesį ore per aerozolio efektą. Dujinis debesis be vargo įsiskverbia į pastatus ir urvus bei į plyšius. Tada antrinis sprogmuo uždega debesį, sukeldamas didžiulį ir ilgalaikį sprogimą.

Groteskiška mirtis

Nors FAE generuojama šiluma lemia mirtinus degimus plačiu spinduliu (maždaug 200-300 metrų), staigus oro degimas sukuria dar didesnį slėgį. Ugningi sprogimai sukuria dalinį deguonies vakuumą, kuris žudo groteskišku būdu ir negali būti sušvelnintas šarvais ar kieta priedanga.

„TOS-1“ sprogimo sukeliamas slėgis siekia 29 barus – palyginimui, dauguma įprastų bombų sprogimų sukuria maždaug pusę šio kiekio. Aukos, esančios netoli „TOS-1 „sprogimo spindulio centro, yra mirtinai sutraiškomos – per didelis slėgis gali sulaužyti kaulus, išstumti akis, sukelti vidinį kraujavimą ir sudraskyti ausies būgnelius, žarnas ir kitus vidaus organus. Jis taip pat išsiurbia orą iš aukų plaučių, dėl kurio nelaimėlis uždūsta.

 

Raketų paleidimo tankai

Daugumoje Rusijos artilerijos ginklų naudojama lengva šarvuotų transporto priemonių važiuoklė, pavyzdžiui „MT-LB“ šarvuočių. Kita vertus, 46 tonų „TOS-1“ naudojamas daug sunkesnis tanko „T-72“ korpusas. Tam yra rimta priežastis: originalaus „TOS-1“ modelio nuotolis siekė tik maždaug tris kilometrus, o tai reiškia, kad jis turėtų atlaikyti priešišką ugnį iš visų rūšių priešų ginklų sistemų.

„TOS-1“ montuojamas paleidimo įrenginys su trisdešimt 230 milimetrų skersmens raketinių vamzdžių. Paleidimo bloko išsikišimo panašumas į ilgą nosį pelnė jam Buratino vardą – rusiško Pinokio atitikmens vaikiškoje pasakoje.

Raketas galima šaudyti atskirai arba masiškai iššaudyti per 6-12 sekundžių. Transporto priemonė taip pat turi tikslinį kompiuterį ir lazerinį nuotolio ieškiklį.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(83)
(26)
(57)

Komentarai (6)