Ekskavatorius kokio dar nebuvo - galės dirbti degindamas ir dyzeliną, ir vandenilį  ()

Belgijos kompanija „CMB.Tech“ ir sunkiosios technikos gamintojas „Luyckx“ modifikavo 37 tonų ekskavatorių „Hitachi ZX350LC-7“ taip, kad šis galėtų naudoti ir dyzeliną, ir vandenilį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilio kuras yra žymiai švaresnis už dyzeliną. Naudojant vandenilio kuro elementą į aplinką išskiriami tik vandens garai. Tačiau vandenilį galima deginti ir modifikuotuose dyzeliniuose varikliuose. Tai jau įrodė britų JCB. Vidaus degimo variklis nėra toks efektyvus (ar švarus) kaip vandenilio kuro elementas, bet jis yra daug pigesnis ir ne toks lepus. Be to, mes jau turime vidaus degimo variklių gamybos ir priežiūros infrastruktūrą.

JCB darbas buvo labai įdomus, bet ta sunkioji technika po modifikacijų gali naudoti tik vandenilį. Šis naujas „Hitachi ZX350LC-7“ naudoja vandenilį, kur jo yra, arba dyzeliną, kur nėra galimybės papildyti vandenilio bakus. „CMB.Tech“ taip pat sukūrė mobilią vandenilio papildymo sistemą, kuri gali greitai pasiūlyti 600 kg vandenilio 350 barų slėgiu. Šį įrenginį galima naudoti su ekskavatoriais, traktoriais, sunkvežimiais ir kita sunkiąja technika.

Kodėl pramonė turėtų susidomėti vandeniline technika? Na, ji gali būti beveik visiškai švari CO2 emisijų požiūriu. Tai reiškia, kad kompanijos gali sumažinti savo anglies pėdsaką atmosferoje. Be to, alternatyvos nėra labai gausios ar geros. Vandenilio kuro elementui reikia labai švaraus oro, kurio dulkėtuose karjeruose nėra. Vandenilio kuro elementas ir kainuoja žymiai daugiau. Ir baterijos yra labai brangios, bet dar blogiau tai, kad jos yra ir labai sunkios. Vandenilį naudojantis ekskavatorius su vidaus degimo varikliu savo svoriu, galia ir kaina praktiškai nesiskirtų nuo dyzelinio. Šis „CMB.Tech“ ir „Luyckx“ tai įrodo.

 

Jei tikrai norime atsisveikinti su taršiais degalais, turime pasisveikinti su vandeniliu. Įrankiai negali stovėti be darbo ir ilsėtis prijungti prie įkrovimo stotelių. Vandenilio bakus galima papildyti labai greitai, o tai pramonėje yra labai svarbu. Be to, vandenilį galima transportuoti tiesiai iki technikos. Dabar tereikia pagerinti vandenilio gamybos būdus ir infrastruktūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()