Didžiausių pasaulio jėgų susidūrimas Indijos-Ramiojo vandenyno regione: tik galios demonstravimas ar kas nors daugiau?  (1)

Kaip rodo neseniai vykusios karinių jūrų laivynų pratybos, regionas jungiasi į du pagrindinius galios blokus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturių didžiausių pasaulio demokratinių valstybių kariniai jūrų laivynai spalio mėnesį Indijos vandenyne surengė didžiules karinio jūrų laivyno pratybas, kuriose dalyvavo ne vienas, o trys lėktuvnešiai.

Spalio 15–18 dienomis JAV, Jungtinė Karalystė, Japonija ir Australija dalyvavo Jūrų partnerystės pratybose (angl. Maritime Partnership Exercise, MPX) Bengalijos įlankoje, Indijos vandenyne. Pratybos buvo skirtos pagerinti keturių karinių jūrų tarnybų sąveiką. Diena vėliau Kinijos ir Rusijos laivynai surengė panašias pratybas.

JAV karinis jūrų laivynas atsiuntė Kalifornijoje esantį lėktuvnešį „USS Carl Vinson“, taip pat jo palydą – valdomų raketų kreiserį „USS Lake Champlain“, eskadrinį minininką „USS Stockdale“ ir papildomus naftos tanklaivius „USNS Yukon“.

 

Pratybose dalyvavo ir Karališkojo karinio jūrų laivyno 21-oji lėktuvnešių grupė, kuriai priklauso lėktuvnešis „HMS Queen Elizabeth“ (aukščiau). „HMS Queen Elizabeth“ išvyko į savo pirmąją kelionę, kurios metu ji ir jos kovinė grupė plaukė per Indijos ir Ramųjį vandenyną iki pat Guamo. „Big Lizzie“ palyda buvo naikintojai „HMS Defender“, „USS The Sullivans“, fregatos „HMS Kent“ ir „HMS Richmond“ bei laivyno pagalbinis laivas „RFA Fort Victoria“.

Japonijos jūrų gynybos pajėgos atsiuntė laivus „JS Kaga“ ir „JS Murasame“. „JS Kaga“, iš pradžių buvęs „sraigtasparnių naikintojas“, turi tapti visaverčiu lėktuvnešiu (kartu su savo seseriniu laivu „Izumo“), gabenančiu naikintuvus „F-35B“. Tarptautinę pratybų grupę papildė Australijos karališkojo laivyno fregata „HMAS Ballarat“ ir degalų papildymo tanklaivis „HMAS Sirius“.

 

Keturių galių pratybos (ir kitos panašios) skirtos atremti didėjančią Kinijos karinio jūrų laivyno galią Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, demonstruojant solidarumą ir gebėjimą dirbti kartu prieš galingą priešininką.

Šios karinės pratybos regione reiškia, kad JAV karinis jūrų laivynas turi prieigą prie sąjungininkų bazių arčiau galimų karinių veiksmų vietos ir gali sustiprinti savo karines jūrų pajėgas vietinėmis pajėgomis.

Vietinėms regiono šalims, tokioms kaip Japonija ir Australija, tai reiškia galimybę pasikviesti stiprų sąjungininką, jei regione padidėtų įtampa arba kiltų karas.

 

Vieną dieną po šių pratybų Kinijos ir Rusijos jungtinė darbo grupė ėmėsi rodyti savo pajėgumus.

Dešimt Rusijos karinio jūrų laivyno ir Liaudies išlaisvinimo armijos laivyno (angl. People's Liberation Army Navy, PLAN) karo laivų išplaukė per Cugaru sąsiaurį į Ramiojo vandenyno šiaurę.

Cugaru sąsiauris skiria Japonijos šiaurinę Hokaido salą nuo pagrindinės Honšiu salos. Japonijos oro ir jūrų pajėgos pirmą kartą stebėjo flotilę, kuri aukščiau pateiktas nuotraukas pateikė Japonijos gynybos ministerijai.

Tarp penkių Kinijos laivų buvo vienas visiškai naujas „Renhai“ klasės valdomų raketų kreiseris, „Nanchang“ – didžiausias kinų karo laivas, valdomų raketų minininkas „Kunmingas“, fregatos „Binzhou“ ir „Liuzhou“. Kinijos laivyną papildė „Type 903“ degalų ir amunicijos papildymo laivas.

 

Rusijos indėlį sudarė Maskvos Ramiojo vandenyno laivyno laivai, įskaitant dvi „Udaloy“ klasės fregatas, dvi „Steregushchy“ klasės korvetes ir kosminių raketų bandymams stebėti skirtą laivą „Marshal Krylov“.

Dvi fregatos buvo pagamintos prieš Šaltąjį karą ir prieš atnaujinimą jos buvo naikintojai. Vėliau buvo sumažintos iki fregatų.

Indijos - Ramiojo vandenyno regionas jungiasi į du galios blokus, kaip aiškiai matyti iš šių dviejų lygiagrečių pratybų. Vienoje pusėje yra didžiųjų pasaulio demokratijų, įskaitant regiono demokratijas, laivynai. Kitoje pusėje yra autoritarinės šalys Rusija ir Kinija. Tačiau tai nereiškia, kad pasaulis jau ruošiasi karui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(5)
(24)

Komentarai (1)