„Vaikų paliaubos“ – kodėl britai negalėjo žiūrėti televizoriaus vieną valandą, tarp 18 val. ir 19 val. vakaro?  ()

Kiekvieną dieną 18 val. televizorius britų namuose užgesdavo vienai valandai – tuo metu jis nieko nerodydavo. Kam to reikėdavo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tėvai nuvesdavo savo vaikus nuo svetainės sofos, liepdavo išsivalyti dantis, išsimaudyti, persirengti pižama ir gultis į lovą. Ši vienos valandos pertrauka BBC televizijos programoje buvo žinoma kaip „Toddler's Truce“ („Vaikų paliaubos“). Idėja buvo tokia, kad jei televizorius nieko nerodo, tėvams būtų lengviau nuvesti vaikus nuo ekrano ir paguldyti juos į lovą.

Bet kodėl transliuotojui turėtų rūpėti, ar mamos ir tėčiai gali atitraukti savo vaikus nuo televizoriaus? Kadangi BBC, kuris tuo metu buvo vienintelis transliuotojas Jungtinėje Karalystėje, didžiavosi savo socialine atsakomybe.

BBC sukūrė keletą programų vaikams – „kiekviena skirta padėti vaikui vystytis harmoningoje šeimos namų aplinkoje“. Viena pirmųjų programų vaikams, žinoma kaip „Vaikų valanda“, kurioje dalyvauja garsioji lėlė Muffin the Mule su vedėja Annette Mills, prasidėjo 1946 m., pasibaigus Antrajam pasauliniam karui.

 

1950 m. BBC nusamdė specialų personalą, kuris specializavosi vaikams skirtose programose. Netrukus po to pradėta transliuoti „Whirlygig“, pirmoji „vaikų įvairovės programa“, ir „All your Own“, kurią pristatė Huw Wheldon. Taip pat buvo gyvos dramos, dažnai paremtos klasikinėmis knygomis, tokiomis kaip „Geležinkelio vaikai“ ir „Slaptas sodas“.

„Vaikų paliaubos“ prasidėjo maždaug tuo pačiu metu, kai pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, 1946 m., BBC atnaujino televizijos transliacijas. Iš pradžių ši politika nesukėlė didelių problemų. Žiūrovai nebuvo pripratę prie 24 valandų per parą televizijos programų. BBC transliavo tik ribotą valandų skaičių kiekvieną dieną ir jie netransliavo per naktį.

 

Taigi papildoma valanda be televizoriaus vakare vargu ar buvo problema. Tai taip pat padėjo BBC sutaupyti pinigų, nes turinio kūrimas buvo brangus. BBC pajamos buvo gautos iš televizijos licencijų, o ne iš reklamos, todėl viena valanda be eterio neturėjo įtakos jų pajamoms.

Problema iškilo 1955 m., kai JK buvo paleistas pirmasis komercinės televizijos kanalas ITV arba Channel 3. Kadangi ITV buvo finansuojama iš reklamos, valandos eterio uždarymas reikšdavo valandos pajamų iš reklamos praradimą. ITV rėmėjai spaudė vyriausybę panaikinti „Vaikų paliaubas“.

 

Šeštadienį, 1957 m. vasario 16 d., „paliaubos“ baigėsi muzikinės programos „Six-Five Special“ transliacija. Nuo pirmadienio iki penktadienio 18–19 val. laiko tarpsnį užėmė naujienų žurnalas „Tonight“. Sekmadieniais nuo 18.15 iki 19.00 val., kai vyksta vakarinės bažnyčios pamaldos, transliacija buvo nutraukiama iki 1961 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()