Genialus vokiečių išradimas padės užbaigti COVID-19 pandemiją: sugalvojo, kaip patalpose išnaikinti koronavirusą (Video)  (1)

Koronavirusu neužkrėstas oras uždarose patalpose – sutikite, kad apie tokią prabangią šiais laikais, kai niekaip neišsikvepia koronaviruso pavojus, svajoja daugybė žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gali būti, kad Vokietijos mokslininkai rado sprendimą. Du Miuncheno universitetai suvienijo jėgas ir sukūrė ultravioletinių C spindulių apsauginės sienos prototipą, kuris gali padaryti būtent tai, apie ką visi svajoja – sunaikinti 99 proc. virusų, sukeliančių COVID-19.

„Čia turime unikalų projektą – ultravioletinių C spindulių sieną. Šios šviesos sienos negali įveikti nė vienas virusas. Didžiausias iššūkis buvo užtikrinti šios spindulių sienos vientisumą, kad spinduliams krentant iš viršaus nebūtų nė menkiausio tarpelio, pro kurį prasmuktų viruso dalelės.

Be to, sienos šonuose turime jutiklių, padedančių užtikrinti, kad niekas neturėtų kontakto su šviesa. Dar vienas iššūkis – pasirūpinti, kad spinduliai nepabirtų ant grindų. Štai kodėl reikalinga speciali absorbuojanti medžiaga. Čia viskas labai aiškiai matosi.

Taigi, pristatome nematomą apsaugą. Toks ir buvo mūsų tikslas – kad uždarose patalpose žmonės ir vėl galėtų būti be kaukių“, – teigė „Smart United“ vykdomasis vadovas Reineris Prohaska.

Universitetai nusiteikę optimistiškai ir viliasi, kad jų projektas pasiteisins.

„Tai ultravioletinių spindulių siena – spinduliai nuo lubų krinta žemyn tarsi apsauginė užuolaida. Normalaus oro greičio sąlygomis ji tikrai veiksmingai neutralizuoja virusus ir bakterijas, pro ją jiems gyviems prasmukti tikrai nepavyks. Tai barjeras, kurio nematai, negirdi, neužuodi, nejauti, tačiau jis skiria erdves taip pat, ir netgi veiksmingiau, nei stiklas ar plastikas“, – tikino Miuncheno ligoninės tropinių ligų instituto mokslininkas Andreasas Wieseris.

 

Tam, kad būtų galima nesukant galvos vaikštinėti patalpose, kur įrengtos ultravioletinių spindulių apsauginės sienos, instaliuotas specialus saugos mechanizmas – ji kontroliuoja, kada sistema įjungiama ir išjungiama.

Anot kūrėjų, tokia apsauginė ultravioletinių spindulių siena būtų labai veiksminga darbo vietose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(5)
(20)

Komentarai (1)