Pentagonas, CŽA ir JAV valstybės departamentas naudoja dar neregėtą technologiją - gali numatyti politinius neramumus bei perversmus  ()

Kas galėtų pamiršti praėjusių metų sausio 6-osios išpuolį prieš JAV Kapitolijų? Kad tokie ir panašūs išpuoliai nepasikartotų, reikia skubiai ką nors daryti. Mokslininkai siūlo numatyti šiuos įvykius prieš jiems įvykstant, kaip pvz., tai daro meteorologai prognozuodami, kokie bus orai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie duomenų mokslininkai mano, kad gali pasiekti būtent tai, rašo „The Washington Post“.

„Dabar turime duomenų ir galimybę eiti visiškai kitokiu keliu, nei darėme anksčiau“, – sakė Claytonas Besaw, padedantis vykdyti Centrinio Floridos universiteto mašininiu mokymu pagrįstą programą „CoupCast“, kuri prognozuoja įvairių šalių perversmus.

Šio tipo nuspėjamasis modeliavimas buvo naudojamas jau kurį laiką, tačiau daugiausia dėmesio buvo skirta šalims, kuriose politiniai neramumai yra daug dažnesni. Dabar tikimasi, kad jis gali būti nukreiptas į kitas tautas, kad būtų išvengta įvykių, tokių kaip 2021-ųjų sausio 6 d. išpuolis prieš Kapitolijų. Ir iki šiol šioje srityje dirbančioms kompanijoms sekėsi gana gerai.

Ne pelno siekiantis ginkluotų konfliktų vietos ir įvykių duomenų projektas (angl. Armed Conflict Location & Event Data Project, ACLED), kita organizacija, dalyvaujanti tokio pobūdžio darbuose, anot „The Washington Post“, 2020 m. spalį perspėjo, kad yra galimas išpuolio prieš federalinį pastatą pavojus.

„Žmonės matys grėsmes taip, kaip mes matome audros frontus – galbūt ne taip viešai, bet su daugybe tokių pačių rezultatų. Namuose tai labai naudinga“, – sakė Philipas Schrodtas, vienas iš konfliktų numatymo pradininkų.

 

Dabar Pentagonas, CŽA ir Valstybės departamentas pradėjo naudoti dirbtinį intelektą neramumams užsienyje sekti, tačiau JAV nacionalinio saugumo departamentas ir FTB dar turi prisijungti. Tačiau naujosios technologijos šalininkai teigia, kad organizacijos turėtų gerai apsvarstyti šios prognozavimo programos naudojimo galimybes.

„Tai nėra tobula ir gali būti brangu“, – sakė Sheldonas Himelfarbas, „PeaceTech“ – laboratorijos, kurios tikslas – sumažinti smurtinius konfliktus, naudojant technologijas, žiniasklaidą ir duomenis, vadovas. „Tačiau yra didžiulis nerealizuotas potencialas naudoti duomenis išankstiniam įspėjimui ir veiksmams.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()