Beveik 200 m aukštį siekiantis San Francisko „pasviręs“ dangoraižis toliau grėsmingai svyra – per 5 metus pakrypo daugiau kaip 60 cm (Foto, Video)  (5)

Prabangus San Francisko Tūkstantmečio bokštas pamažu grimzta jau daugelį metų – ir dėl to 58 aukštų dangoraižis praėjusiais metais pasviro iki 7,6 cm į šiaurę ir vakarus, pasak inžinieriaus, kuriam pavesta jį sutvarkyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2009 m. atidarytas 350 milijonų dolerių vertės projektas apima du pastatus, iš kurių didesniame yra 419 prabangių butų, įskaitant prabangų 13 milijonų dolerių vertės 511 kvadratinių metrų ploto penthauzą. Tai aukščiausias gyvenamasis pastatas mieste – 184 m aukščio.

Tačiau dėl jo netolygaus nusėdimo grunte ir šalia esančio mažesnio, 12 aukštų giminingo pastato, bokšto rūsio sienose atsirado įtrūkimų. Pirmą kartą nuomininkai apie šią problemą buvo informuoti 2016 m. Iki praėjusių metų pabaigos bokštas iš viso buvo pasviręs 61 cm į vakarus ir 20 cm į šiaurę. Jis nusėdo maždaug 46 cm į gylį.

Nors inžinieriai dabar stengiasi stabilizuoti dangoraižį, praėjusią savaitę vykusiame miesto posėdyje paaiškėjo, kad pakreipimas tęsis dar kelis mėnesius. Remiantis ankstesniais pranešimais, ekspertai dėl netolygaus sėdimo kaltino netoliese esančius statybų projektus ir procesą, vadinamą „vandens šalinimu“.

 

Tikimasi, kad 100 milijonų dolerių vertės taisymas, paskelbtas 2020 m. spalį po ilgus metus trukusių teismų ir posėdžių, bus baigtas vėliau šiais metais. Pasak stabilizavimo projekto vyriausiojo inžinieriaus Ronaldo Hamburgerio, 2021 m. pastatas toliau pasviro iki 7,6 cm į šiaurę ir į vakarus.

Anot Hamburgerio, pastaraisiais metais pastatui nusistovėjus, pasvirimo greitis sumažėjo. Tačiau įvyko svyravimų, įskaitant padidėjusį nuokrypį nuo 2021 m. rugsėjo iki gruodžio. Šis laikotarpis iš dalies sutapo su dviejų mėnesių statybos pertrauka dėl susirūpinimo, kad stabilizavimo pastangos galėjo pabloginti problemą, teigia vietos žiniasklaida.

Tikimasi, kad pakreipimas tęsis iki šių metų rugsėjo, sakė Hamburgeris, nes inžinieriai įrengs naujus atraminius polius – betonines kolonas, aptrauktas plienu, kurios bus įkaltos daugiau nei į 76 m gylį pamatinėje uolienoje.

 

„Kai šie poliai bus sumontuoti naudojant hidraulinius kėliklius, dalis pastato svorio bus perkelta į šiuos naujus polius“, – paaiškino Hamburgeris. „Tai sumažins pernelyg didelį spaudimą, dėl kurių atsirado pirminė sėdimoji dalis, sustabdys sėdimą ir leis pastatui pradėti atgauti tam tikrą pasvirimą.

Krypstantys bokštai

Kalbant apie senesnę architektūrą, pasvirę bokštai nėra neįprasti. Statiniai, garsūs savo nuolydžiais, pvz. Pizoje (Italija) ir Nevyanske (Rusija), tapo turistų traukos objektais, o Londono Elžbietos bokštas (laikrodžio bokštas, kuriame yra garsusis Big Beno varpas) yra šiek tiek, bet vis labiau pasviręs. Tačiau modernus dangoraižis, pasviręs dėl nestabilios žemės viename brangiausių JAV miestų, yra brangi ir ginčytina dilema.

 

„Handel Architects“ suprojektuotas 184 m aukščio (su antena 197 m) Tūkstantmečio bokštas yra ketvirtas aukščiausias pastatas San Franciske.  Hamburgeris teigė, kad pastatas yra saugus gyventojams ir toks išliks.

„Kadangi tikimės, kad pasvirimo greitis laikui bėgant mažės ir galiausiai sustos, nesitikime, kad pastatas kada nors pakryps tiek, kad taptų nesaugus“, – sakė jis. „Atlikau analizes, kurios rodo, kad pastatas gali atlaikyti bent 178 cm pasvirimą į vakarus ir 76 cm į šiaurę, kol jo gebėjimas atlaikyti žemės drebėjimus būtų pažeistas.“

„Net jei šis pasvirimo dydis būtų viršytas, pastatas vis tiek būtų saugesnis nei dauguma esamų pastatų San Franciske, bet ne toks saugus, kaip numatyta pagal dabartinį statybos kodeksą“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai (5)