Slovakijoje sukurtas skraidantis automobilis „AirCar“ gavo leidimą skraidyti – rinką pasieks netrukus, bet pirkėjams keliamos ypatingos sąlygos (Foto, Video)  ()

Kūrėjai teigia, kad automobilis, galintis transformuotis į nedidelį orlaivį, puikiai išlaikė skrydžio bandymus Slovakijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakijos transporto agentūra skraidančiam automobiliui „AirCar“ išdavė oficialų tinkamumo skraidyti sertifikatą, atlikusi 70 valandų „griežtų skrydžio bandymų“, teigia automobilio ir orlaivio hibridinės transporto priemonės kūrėja „Klein Vision“.

Bandomieji skrydžiai, kurių metu buvo atlikta daugiau nei 200 pakilimų ir nusileidimų, atitiko Europos aviacijos saugos agentūros (EASA) standartus, sakoma pirmadienį bendrovės pranešime spaudai.

„Sudėtingi skrydžio bandymai apėmė visą skrydžio ir atlikimo manevrų spektrą ir parodė stulbinantį statinį ir dinaminį stabilumą orlaivio režimu“, – teigė bendrovė.

 

„Klein Vision“ atstovas sakė, kad norint skristi hibridine transporto priemone reikalinga piloto licencija, ir pridūrė, kad bendrovė tikisi, kad „AirCar“ rinkoje pasirodys per 12 mėnesių.

Aštuonių specialistų komanda sugaišo daugiau nei 100 000 valandų, paversdama dizaino koncepcijas matematiniais modeliais, dėl kurių buvo sukurtas prototipas.

„AirCar“ varomas 1,6 l BMW varikliu ir varomas „degalais, parduodamais bet kurioje degalinėje“, - pranešime sakė Antonas Zajacas, vienas iš „Klein Vision“ įkūrėjų.

Transporto priemonė gali skristi didžiausiame 5 500 m (18 000 pėdų) darbiniame aukštyje, pridūrė Zajacas.

 

2021 m. birželio mėnesį skraidantis automobilis atliko 35 minučių bandomąjį skrydį tarp Nitros ir Slovakijos sostinės Bratislavos. Nusileidęs orlaivis transformavosi į automobilį ir iš oro uosto nuvažiavo į miesto centrą.

„AirCar“ sertifikatas atveria duris masinei labai efektyvių skraidančių automobilių gamybai“, – sakė pilotas bandytojas Stefanas Kleinas, automobilio išradėjas ir kūrimo komandos vadovas.

Kitos kuriamos skraidančios transporto priemonės yra „PAL-V Liberty“, žiroplanas, kuriamas Nyderlandų bendrovės „PAL-V“. EASA transporto priemonei suteikė visą sertifikavimo pagrindą, tačiau ji dar turi baigti paskutinį „atitikties demonstravimo“ etapą, rašoma Nyderlandų įmonės svetainėje.

 

Panašiai JAV įsikūrusi įmonė „Terrafugia“ gavo FAA specialiojo lengvojo sportinio lėktuvo (LSA) tinkamumo skraidyti pažymėjimą savo transporto priemonei, kuri leidžia naudotojams vairuoti ir skristi, teigiama praėjusių metų sausio mėnesio pranešime spaudai.

Manoma, kad tokios transporto priemonės kaip „AirCar“ vieną dieną galėtų pakeisti sraigtasparnius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(0)
(47)

Komentarai ()