Bauginama aviacijos revoliucija – kodėl lėktuvuose netrukus gali likti tik vienas pilotas: aviakompanijos link to jau eina (Foto, Video)  ()

Jei 1950 m. įliptumėte į keleivinį lėktuvą ir žvilgtelėtumėte į kabiną, ten būtumėte matę penkis žmones: du pilotus, radijo operatorių, navigatorių ir skrydžio inžinierių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bėgant metams, techninė radijo ryšio, navigacijos sistemų ir borto stebėjimo įrangos pažanga palaipsniui panaikino paskutiniųjų trijų poreikį, todėl keleivinį lėktuvą galima saugiai valdyti esant tik dviem pilotams. Tai komercinėje aviacijoje buvo įprasta maždaug 30 metų.

Tačiau netrukus reikalai gali dar labiau supaprastėti, o vienas iš dviejų likusių pilotų (antrasis) netrukus gali išnykti, palikdamas tik kapitoną. Daugelį mažesnių ir karinių orlaivių jau valdo vienas pilotas, tačiau komercinei aviacijai tai reikštų žengimą į drąsų naują pasaulį.

Sudėtingas perėjimas

„Perėjimas iš dviejų pilotų kabinos į vieno piloto kabiną bus daug sudėtingesnis nei perėjimas iš penkių asmenų kabinos į dviejų asmenų kabiną“, – sakoma 2014 m. NASA atliktoje studijoje apie vieno piloto skrydžius, kuri jau daugiau nei dešimtmetį atliko tyrimus šia tema.

Remiantis tuo pačiu tyrimu, tinkamai įdiegtas jungiklis galėtų „sumažinti eksploatacines išlaidas, kartu išlaikant ne mažesnį saugos lygį nei įprastiniai dviejų pilotų komerciniai skrydžiai“.

Bet kaip saugiai atsisakyti vieno piloto? Vienas iš būdų – gerokai padidinti kabinos automatizavimą, daugiau užduočių skiriant kompiuteriams. Kitas dalykas – tas pačias užduotis iš kabinos perkelti ant žemės.

 

Pastarasis metodas atrodo labiau įgyvendinamas, bent jau trumpuoju laikotarpiu, nes jau yra daug to, ko reikia jam įgyvendinti. „Technologiškai galima ginčytis, kad daugeliu atvejų mes jau esame ten“, – sako Patrickas Smithas, aviakompanijos pilotas, pilotuojantis „Boeing 767“ orlaivį.

Padidėjęs darbo krūvis

Pagal vieną NASA pasiūlytą scenarijų kabinoje likusį pilotą pakeistų ant žemės esantis „superdispečeris“, apmokytas pilotas, galintis vienu metu prižiūrėti kelis skrydžius ir prireikus net visiškai valdyti lėktuvą nuotoliniu būdu. Pavyzdžiui, jei kabinos pilotas tampa nedarbingas.

Kitas variantas yra „uosto pilotas“, taip pat apmokytas pilotas, tačiau besispecializuojantis konkrečiame oro uoste, galintis pasiūlyti pagalbą keliems lėktuvams, atvykstantiems ir išskrendantiems iš to oro uosto.

NASA atliko šių sąrankų bandymus, susodindama pilotus iš tikrų įgulų į atskiras patalpas, prieš pateikdama jiems sudėtingas skrydžio sąlygas „Boeing 737“ simuliatoriuje.

 

Visiems pilotams pavyko saugiai nutupdyti savo lėktuvus, tačiau tyrimas parodė, kad „žymiai padidėjo darbo krūvis“, palyginti su įprastomis dviejų įgulų operacijomis, todėl „subjektyvūs saugos ir eksploatacinių savybių vertinimai labai pablogėjo“. Nesant vizualinių kito piloto užuominų, kartais kildavo painiava arba netikrumas, kurios užduotys buvo atliktos ar ne.

Tik vienas pilotas lėktuve leistų sutaupyti oro linijoms pinigų, bet tik tuo atveju, jei nauji antžeminiai operatoriai ir pažangi automatika nekainuotų daugiau, teigia NASA. Papildomai nežymiai sutaupytų būsimų orlaivių mažesnės ar lengvesnės kabinos.

Sumažintas ekipažas

Taip pat yra dar vienas būdas įgyvendinti vieno piloto skrydžius, tačiau tik tolimųjų skrydžių metu, kai šiuo metu reikalingas trečias pilotas, kuris perima pareigas, kai vienas iš kitų dviejų ilsisi.

Pagal šį scenarijų trečiasis pilotas būtų pašalintas, o du likę pilotai veiktų įprastai kilimo ir tūpimo metu, tačiau kruizinės skrydžio dalies metu pakaitomis darytų pertraukas.

„Airbus“ ir „Cathay Pacific“ jau išbando tai su A350: „Mes užsiimame skrydžio įgulos darbo modelių tyrimais ilgų skrydžių metu“, – patvirtino „Airbus“ atstovas. „Šie tyrimai atliekami ir pagrįsti mažiausiai dviem skrydžio įgulomis. Jie atliekami kartu su reguliavimo institucijomis ir oro linijų partneriais." Tikslas yra sertifikuoti A350 tokiai operacijai per ateinančius kelerius metus.

Piloto atsakas

 

Oro linijų bendrovės pagreitina vienpiločio skrydžio vystymą ne tik todėl, kad tai galėtų sutaupyti pinigų, bet ir dėl gresiančio pilotų trūkumo.

„Boeing“ prognozuoja, kad per ateinančius du dešimtmečius reikės 600 000 naujų pilotų, tačiau kai kuriais skaičiavimais, iki 2025 m. visame pasaulyje pritrūks mažiausiai 34 000 pilotų. Kai kurių įgulų ar orlaivių pilotų skaičiaus sumažinimas galėtų padėti sušvelninti šį poveikį.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()