Kas išrado maisto šaldymo technologiją? Įdomioji istorija: nuo eskimų žuvies iki skrydžio į Mėnulį  ()

Pirmasis bandymas užšaldyti maistą baigėsi nelaimingai: 1626 m. nuo plaučių uždegimo mirė anglų filosofas Francis Baconas, kai peršalo kimšdamas viščiuką sniegu, – jis bandė, ar šaltis gali padėti išlaikyti maistą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaldyti produktai, kuriuos tereikia įdėti į mikrobangų krosnelę arba pačirškinti keptuvėje, atrodo, virtuvėje yra antroji revoliucija po ugnies atradimo. Maistas, ilgą laiką žinomas tiktai eskimams, tapo nepakeičiamas daugybei žmonių.

Už šiuos produktus, kaip ir už visą greitąjį maistą, turime būti dėkingi amerikiečiams. Anapus Atlanto specialia įranga maistas pirmą kartą užšaldytas ir vaisiai kartu su ledais pardavinėti maždaug nuo 1905-ųjų, o Kanadoje 1929 m. pasirodė šaldytų žuvų. Tai buvo žuvų filė.

Bet pirmąjį pusšimtį metų ypatingų šaldymo technologijų nesukurta, kol jomis nesusidomėjo niujorkietis Clarence’as Birdseye. 1912–1915 m. šis kailių prekeivis dažnai lankydavosi Kanadoje ir susidomėjo pamatęs, kaip eskimų sugautos žuvys nuo speigo ir žvarbaus vėjo akimirksniu suledėdavo. Atšildytos skoniu jos nesiskirdavo nuo šviežių.

Netrukus C.Birdseye sukūrė ir 1927 m. užpatentavo greitojo šaldymo technologiją, leidžiančią maistą sustingdyti taip greitai, kad jo ląstelėse susidaro tik mažyčiai ledo kristalai, o ląstelių sienelės lieka nepažeistos.

1924 m. C.Birdseye įkūrė įmonę „Frosted Food“, vėliau ją pardavė bendrovei „Postum“, po kiek laiko pasivadinusiai „General Foods“ korporacija. 1930 m. ji pagamino pirmąją šaldytų špinatų „Birds Eye“ partiją. Prekyboje jie pasirodė kovo 6-ąją keliose Springfildo parduotuvėse Masačusetso valstijoje.

 

„Birds Eye“ reklama skelbė, kad greitai užšaldytas maistas išlieka šviežias, nepakeičia savo savybių. Viskas paruošta – jokio valymo, jokio vargo virtuvėje!

Bet iš pradžių toks maistas nebuvo populiarus – pirkėjams per brangus, nedaug kas turėjo šaldiklius, kuriuose galėtų jį laikyti. Paklausa padidėjo XX a. 7-ajame dešimtmetyje, kai prekyboje pasirodė mikrobangų krosnelės.

 

Dar didesnį susidomėjimą sukėlė iš Mėnulio grįžę astronautai – jie visiems stebint vaišinosi į ekspediciją pasiimtais šaldytais maisto produktais. 1953 m. JAV į parduotuves patiektos pirmosios užšaldytos žuvų lazdelės – tai žuvų filė, apvoliota džiūvėsėliais, vėliau pavadinta žuvų piršteliais.

Po dvejų metų piršteliai atkeliavo į Europą – pirmiausia į Didžiąją Britaniją. Ilgainiui imta užšaldyti įvairius maisto produktus – picas, blynelius, virtinukus ir daug kitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()