[Karšta tema] Chodorkovskis: tik revoliucija gali nuversti Putiną. Jei paims Ukrainą – jis nesustos  ()

Michailas Chodorkovskis, kažkada buvęs turtingiausiu Rusijos žmogumi, kol nepakliuvo Kremliui į nagus, penktadienį pareiškė, kad tik revoliucija nuvers Vladimirą Putiną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chodorkovskis, kuris 1990-aisiais prezidento Boriso Jelcino laikais tapo vienu įtakingiausių Rusijos oligarchų, sakė abejojantis, ar Rusijos žmonės palaiko invaziją.

„Esu visiškai sukrėstas dėl to, kas įvyko“, – vaizdo pokalbyje su žurnalistais apie invaziją sakė M. Chodorkovskis. Kartais atrodė, kad jis buvo arti ašarų.

Jam kalbant, Rusijos raketos atakavo Ukrainos miestus, įskaitant sostinę Kijevą, o gyventojai slėpėsi slėptuvėse.

Pasak 58 metų M. Chodorkovskio, V. Putinas nori užimti Ukrainą, sunaikinti jos gynybą ir įkurti Kijeve „lėlių vyriausybę“. Vakarai turėtų padėti Ukrainai, be kita ko, apginkluodami jos žmones, antraip jos lauks ilga ir galimai kruvina okupacija.

Revoliucija

„Varžtai bus priveržti“ ir dėl nesutarimų Rusijoje, pridūrė M. Chodorkovskis.

„Pakeisti Putino režimą demokratinėmis priemonėmis neįmanoma; pokyčiai gali įvykti tik per revoliuciją – arba revoliuciją iš viršaus, arba revoliuciją iš apačios“, – sakė jis.

„Revoliucija įmanoma dėl karinio pralaimėjimo arba Putinui mirus“, – sakė jis.

69 metų V. Putiną, svarbiausią Rusijos lyderį nuo 1999-ųjų, jis apibūdino kaip „diktatorių“, gyvenantį griežtai kontroliuojamame „informacijos burbule“.

 

Rusijos pareigūnai atmeta tokią kritiką ir atkreipia dėmesį į pakartotines V. Putino pergales rinkimuose ir apklausas, kurios rodo, kad jis išlieka populiarus. Putinas yra sakęs, kad Chodorkovskis yra nusikaltėlis.

Chodorkovskis 2005 metais buvo nuteistas už mokesčių slėpimą ir sukčiavimą Maskvoje vykusiame teismo procese, kurį, pasak jo, paskatino priešai, norėję sugriauti jo naftos ir dujų bendrovę JUKOS bei nubausti už politines ambicijas. Jis visada neigė kaltinimus.

JUKOS buvo sužlugdytas didžiulių grąžintinų mokesčių reikalavimų, o vėliau jos pagrindiniai naftos gavybos padaliniai Sibire buvo parduoti valstybės, o vėliau juos nupirko valstybės kontroliuojamos įmonės.

 

Chodorkovskis 2013 metais buvo atleistas nuo bausmės ir šis paliko Rusiją.

Chodorkovskio teigimu, Rusijos lyderis, atrodo, abejoja kai kurių jo aplinkos žmonių lojalumu. Jis atkreipė dėmesį į tai, kaip V. Putinas vasario 21 d. prieš televizijos kameras baudžia užsienio žvalgybos vadovą Sergejų Naryškiną.

Paklaustas, ar Putinas eis toliau nei Ukraina, Chodorkovskis atsakė: „Esu įsitikinęs, kad jei Putinas pasieks savo tikslus Ukrainoje, vėliau jis norės nubausti ką nors kitą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: