[Karšta tema] Kas yra karo nusikaltimas ir kodėl jis taip sunkiai nustatomas? Ukrainoje jau pradėti rinkti įrodymai (Foto, Video)  ()

Tarptautinis baudžiamasis teismas paskelbė, kad pradės tyrimą dėl galimų Ukrainoje įvykdytų Rusijos karo nusikaltimų. Kokie yra tarptautiniai karo nusikaltimų standartai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo tada, kai Rusija vasario 24 d. įsiveržė į Ukrainą, jos kariai vis dažniau smogė civiliams objektams su oro antskrydžiais ir artilerija, o tai kelia susirūpinimą, kad vykdomi karo nusikaltimai.

„Amnesty International“ nurodė, kad Rusijos kariuomenė Ukrainoje rengia „neatrankines atakas“.

O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Rusijos raketų atakas civilinėse vietovėse apibūdino kaip karo nusikaltimus, po to kai Rusijos armija pradėjo oro antskrydžius Charkivo Laisvės aikštėje.

 

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) Hagoje trečiadienį paskelbė, kad pradės tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų ar nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje. Pareiškime prokuroras Karimas A.A. Khan QC rašė, kad buvo „pagrįstas pagrindas“ pradėti tyrimą ir kad dabar pradėti rinkti įrodymai.

„Karo įstatymai“

Karo nusikaltimams taikomi specialūs tarptautiniai standartai, kurių negalima painioti su nusikaltimais žmoniškumui.

Karo nusikaltimai apibrėžiami kaip rimti humanitarinių įstatymų pažeidimai konflikto metu. Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statute nustatytas apibrėžimas yra kilęs iš 1949 m. Ženevos konvencijų ir remiasi idėja, kad asmenys gali būti patraukti atsakomybėn už valstybės ar jos kariuomenės veiksmus.

JT Genocido prevencijos ir atsakomybės už apsaugą biuras atskiria karo nusikaltimus nuo genocido ir nusikaltimų žmoniškumui. Karo nusikaltimai apibrėžiami kaip įvykę per vidaus konfliktą arba karą tarp dviejų valstybių, o genocidas ir nusikaltimai žmoniškumui gali įvykti taikos metu arba per vienašalę kariuomenės agresiją prieš neginkluotų žmonių grupę.

 

Yra ilgas sąrašas veiksmų, kuriuos galima laikyti karo nusikaltimais. Įkaitų paėmimas, tyčinės žudynės, kankinimai ar nežmoniškas elgesys su karo belaisviais, taip pat vaikų vertimas kariauti yra vieni ryškesnių pavyzdžių.

Tačiau praktiškai yra nemaža pilkoji zona.

„Karo įstatymai ne visada apsaugo civilius nuo mirties“, – sakė Toronto universiteto mokslininkas Markas Kerstenas.

Reidai miestuose ar kaimuose, gyvenamųjų pastatų ar mokyklų bombardavimas ir net civilių gyventojų grupių žudymas nebūtinai prilygsta karo nusikaltimams – jei jų karinis būtinumas yra pateisinamas. Tas pats veiksmas gali tapti karo nusikaltimu, jei dėl jo atsiranda bereikalingas sunaikinimas, kančios ir aukos, viršijančios karinę puolimo naudą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()