Nematoma vėjo jėgainių pusė: jūrose plaukiojančių laivų įguloms tai gali tapti tikru galvos skausmu  (1)

Naujame tyrime nustatyta, kad vėjo jėgainės gali trikdyti laivų navigacines sistemas, užgožti mažesnių laivų buvimo vietą arba sukurti klaidinančius vaizdus radarų ekranuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėjo jėgainių plėtra gali pakeisti energijos tiekimą ir tiekti švarią energiją tiesiai į didžiuosius pakrančių miestus. JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia, kad iki 2030 m. būtų sukurta 30 gigavatų jūros vėjo jėgainių – tiek, kad būtų galima aprūpinti energija 10 mln. namų ir 78 mln. tonų sumažinti anglies dioksido išmetimą.

Tačiau naujas tyrimas gali pakenkti šiems planams, rašo „Wired“. Paaiškėjo, kad didžiulės vėjo elektrinės gali trukdyti jūrų radarų sistemoms. Nors Europos ir Azijos šalys jau daugiau nei dešimtmetį naudoja vėjo energiją jūrose, didžiosios vėjo jėgainės, kurias siūloma statyti prie JAV žemyninio šelfo, yra didesnės ir išdėstytos toliau viena nuo kitos, o tai reiškia, kad yra didesnė tikimybė, jog netoliese plaukios laivai.

Nacionalinės mokslų, inžinerijos ir medicinos akademijos suburta ekspertų grupė praėjusią savaitę paskelbtoje ataskaitoje padarė išvadą, kad vėjo jėgainės gali sukelti dvi skirtingas problemas. Pirma, jų plieniniai bokštai gali atspindėti elektromagnetines bangas ir trukdyti laivų navigacinių radarų sistemoms, dėl to netoliese esantis laivas būtų užgožtas.

Besisukančios jėgainės mentės taip pat gali sukelti trukdžius, panašius į Doplerio efektą, kai garso bangos trumpėja judančiam objektui artėjant prie stebėtojo. Šiuo atveju besisukančios mentės trumpina ir iškraipo praeinančių laivų siunčiamus radaro signalus, todėl laivo radaro ekrane gali atsirasti vadinamasis „mentės blyksnis“. Šie blyksniai gali sukurti klaidingus vaizdus, kurie atrodo kaip laivai, ir gali suklaidinti ant tiltelio esantį radarų operatorių.

 

Ataskaitoje JAV pakrančių apsaugos tarnyba išreiškė susirūpinimą, kad radarų trikdžiai taip pat gali trukdyti paieškos ir gelbėjimo darbams laivams, patekusiems į bėdą aplink vėjo jėgainių parkus, rašo „Wired“.

 

Šiai problemai skirti sprendimai galėtų apimti senesnių laivų radarų modernizavimą. Kita idėja – galbūt apvynioti mentes ar bokštus medžiaga, panašia į anglies ar grafeno polimerus, naudojamus slaptuose lėktuvuose, kad būtų slopinama dalis, bet ne visas radaro signalas. Tyrime taip pat minima galimybė pakeisti bokšto ar menčių formą.

Šios idėjos gali būti veiksmingos, tačiau ekspertų grupė pažymi, kad šioje srityje trūksta mokslinių tyrimų – tuo pat metu labai skubama statyti vėjo jėgainių parkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)