[Žinios trumpai] Kilus susirūpinimui dėl Europos energetikos saugumo, Suomija atidaro naują atominę elektrinę: projekto kaina išaugo beveik 4 kartus (Video)  ()

Naujai atidaryta atominė elektrinė Suomijoje pradėjo gaminti elektros energiją šeštadienį, ypač svarbiu energijos tiekimo momentu po Rusijos invazijos į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Olkiluoto 3“ branduolinis reaktorius pradėjo bandomąją gamybą, tiekdamas energiją į nacionalinį tinklą, o tai laikui bėgant sumažins elektros importo poreikį ir sumažins kainas.

Tai kyla didėjant baimei dėl energetinio karo Europoje po to, kai Maskva pagrasino uždaryti didelį dujotiekį į Vokietiją, jei Europos šalys uždraus Rusijos naftos importą.

Tikimasi, kad kai visiškai pradės veikti „Olkiluoto 3“, kurį eksploatuoja TVO (Teollisuuden Voima), jis patenkins 14% Suomijos elektros poreikio, todėl sumažės importo iš Rusijos, Švedijos ir Norvegijos poreikis.

Pirmoji Suomijos nauja atominė elektrinė per keturis dešimtmečius, „Olkiluoto 3“, iš pradžių turėjo būti atidaryta 2009 m., tačiau jos statybas kamavo technologinės problemos, dėl kurių buvo iškelta byla.

Remiantis 2019 m. Pasaulio branduolinės pramonės ataskaita, projekto išlaidos padidėjo nuo pradinių 3 milijardų eurų iki maždaug 11 milijardų eurų.

 

Gamykloje buvo pradėta bandomoji elektos gamyba su kiek daugiau nei 0,1 gigavato, tai yra nedidelė jos galios dalis, o iki liepos pabaigos planuojama padidinti iki pilnos įprastos elektros energijos.

Per pastaruosius kelerius metus Suomijos grynasis energijos importas siekė 13 teravatvalandžių (TWh), o iki 2025 m., kai pilnu pajėgumu pradės veikti „Olkiluoto 3“, šis kiekis turėtų sumažėti iki 5–8 TWh.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()