[Žinios trumpai] Rusija siūlo kompromisą – neutrali Ukraina, kaip Austrija ar Švedija: į tai pateikė atsakymą ir ukrainiečiai  ()

Rusija trečiadienį pareiškė, kad neutrali Ukraina, turinti savo kariuomenę pagal Austrijos ar Švedijos pavyzdį, yra vertinama kaip galimas kompromisas taikos derybose su Kijevu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-16 [Žinios trumpai] Rusija siūlo kompromisą – neutrali Ukraina, kaip Austrija ar Švedija: į tai pateikė atsakymą ir ukrainiečiai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai yra variantas, kuris šiuo metu yra svarstomas ir kuris tikrai gali būti laikomas kompromisu“, – teigia Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusijos vyriausiasis derybininkas Vladimira Medinskis anksčiau teigė: „Ukrainai siūlomas austriškas arba švediškas neutralios demilitarizuotos valstybės versija, bet tuo pačiu ir valstybę su savo kariuomene ir laivynu“.

Ukraina trečiadienį pareiškė norinti, kad jos saugumą garantuotų tarptautinės pajėgos, ir atmetė Rusijos primetamus siūlymus priimti neutralų statusą, panašų į Austriją ar Švediją.

Ukrainos derybininkas sakė, kad Ukraina siekia teisiškai įpareigojančių saugumo garantijų modelio, kuris ateityje atakos atveju suteiktų Ukrainai apsaugą su sąjungininkų pagalba.

„Ukraina dabar yra tiesioginėje karo su Rusija padėtyje. Dėl to modelis gali būti tik „ukrainietiškas" ir tik su teisiškai patikrintomis saugumo garantijomis", - sakė Ukrainos vyriausiasis derybininkas Michailas Podoljakas.

Jis paragino sudaryti teisiškai įpareigojantį saugumo susitarimą, kurį pasirašytų tarptautiniai partneriai, kurie „neliktų nuošalyje atakos prieš Ukrainą atveju, kaip tai daro šiandien“.

 

Austrija, kurią Rusija dabar įvardija kaip galimą pavyzdį, yra pagal savo konstituciją susaistyta neutralumo. Ir konstitucija draudžia jungtis į karinius aljansus ir steigti užsienio karines bazes jos teritorijoje.

Švedija oficialiai yra neprisijungusi prie karinių aljansų taikos metu, ir neutrali karo metu. Ji nėra NATO narė, bet jau beveik 30 metų yra aljanso partnerė.

Abiejų pusių pareigūnai pastarosiomis dienomis padarė atsargiai teigiamus pareiškimus dėl pažangos siekiant galimo susitarimo po tris savaites trukusio karo, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių ir keli milijonai ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(1)
(41)

Komentarai ()

Susijusios žymos: