[Žinios trumpai] Zelenskis prakalbo apie referendumą - tautos klaus apie saugumo garantijas ir okupuotų teritorijų ateitį  ()

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vis viešai kviečia Vladimirą Putiną tiesioginėms deryboms. Tikimybė, kad Putinas sutiktų susitikti, žinoma, yra labai maža, bet Zelenskis vis stengiasi, kartodamas, kad sutiktų daryti kompromisus. Dabar aiškėja, kad Zelenskis kai kuriuos sprendimus vis tiek norėtų patikėti tautai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš Rusijos reikalavimų Ukrainai - Krymo pripažinimas Rusijos dalimi bei nepriklausomybė apsimetėliškoms Donbaso respublikoms. Šie reikalavimai yra stipriai susiję - Donbaso prijungimas prie Rusijos sukurtų sausumos tiltą tarp Rusijos ir Krymo bei užtikrintų vandens bei atsargų tiekimą regione, kurio Rusijai reikia dėl karinių-strateginių priežasčių. Ukraina tokius reikalavimus atmeta, tačiau buvo teigiama, kad kompromisai ir šiais klausimais yra galimi. Zelenskis anksčiau kalbėjo, kad su Rusija būtų galima susitarti dėl ginčytinų regionų valdymo. Tokia pozicija sulaukė daug palaikymo, bet ir šiek tiek kritikos - yra manančių, kad Ukraina galėtų atsisakyti Krymo vardan taikos. Kita vertus, suverenios teritorijos integralumas yra vienas iš didžiausių Ukrainos prioritetų.

Naujame interviu Zelenskis teigė, jog NATO nemato galimybių artimiausiu metu priimti Ukrainą kaip pilnavertę narę. Tačiau tuo pačiu NATO narės galėtų suteikti Ukrainai saugumo garantijas ir Ukrainos prezidentas tai mato, kaip deramą kompromisą. Zelenskis teigia, kad tokio tipo saugumo garantijoms reikėtų konstitucinių pakeitimų. Apie tai prezidentas kalbėjosi su derybinėmis grupėmis, kur buvo pabrėžiama istorinė tokių garantijų svarba.

Zelenskis taip pat prakalbo apie referendumą, kurio greičiausiai reikėtų konstitucijos keitimui bei, kaip teigė pats prezidentas, kai kurių kompromisų formatui. Šįkart Zelenskis tų kompromisų, dėl kurių reikėtų referendumo būdu tartis su Ukrainos piliečiais, nekonkretizavo, tačiau paminėjo, kad jie yra Ukrainos ir Rusijos susitarimo reikalas. Tai liečia tiek saugumo garantijas, tiek laikinai okupuotų teritorijų statusą.

 

Net ir beveik mėnesį besitęsiančio karo varginami Ukrainos gyventojai veikiausiai nebūtų linkę daryti didelių nuolaidų Rusijai. Juolab, kad informacinėje erdvėje gausu optimizmo, kad Ukraina ne tik laikosi, bet ir turi galimybių laimėti šį karą. Tačiau bauginanti masinio naikinimo ginklų panaudojimo perspektyva tarsi įrėmina Ukrainos bei Rusijos derybas ir verčia Ukrainą galvoti apie kompromisus. Narystė NATO net ir prieš karą Ukrainai nebuvo pasiekiama artimiausiu metu, todėl šį tikslą Zelenskis sutinka keisti kitokiomis saugumo garantijomis. Ukrainos prezidentas anksčiau yra minėjęs, kad tokių saugumo garantijų sutartį turėtų pasirašyti NATO šalys bei Rusija.

(7)
(0)
(7)

Komentarai ()