[Žinios trumpai] Ukrainoje žūva dar daugiau okupantų nei skaičiuoja patys ukrainiečiai? Rusijos socialiniai tinklai tiesiog lūžta nuo nekrologų  (9)

Ukraina reguliariai skelbia duomenis apie tai, kiek Rusijos karių jau žuvo invazijos metu. Pavyzdžiui, vakar buvo skelbiama, kad puldami Ukrainą jau žuvo apie 15300 Rusijos karių. Nors šie skaičiai kartais kritikuojami kaip perdėti, Rusijos socialiniuose tinkluose susidaro kitoks vaizdas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-23 [Žinios trumpai] Ukrainoje žūva dar daugiau okupantų nei skaičiuoja patys ukrainiečiai? Rusijos socialiniai tinklai tiesiog lūžta nuo nekrologų  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos pateikiama statistika kartais atrodo netiksli dėl to, kad JAV žvalgybos skaičiavimai nurodo žymiai mažesnius rusų pajėgų praradimus. Be to, nepalyginamai ilgesnių konfliktų Afganistane ir Čečėnijoje metu žuvo mažiau rusų karių. Kita vertus, kasdien skelbiami vaizdai, kuriuose užfiksuotos naujos sunaikintos Rusijos pajėgų kolonos, o socialiniuose tinkluose pastebimas didžiulis užuojautų ir nekrologų skaičius.

Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“, kaip skelbia „InfoNapalm“ iniciatyva, kas 4 minutes pasirodo naujas nekrologas. Ir jų - tūkstančiai. Daugiausia juos rašo žuvusių karių artimieji bei vietinės miestelių žiniasklaidos priemonės. Juose galima įžvelgti pritarimą Rusijos invazijai į Ukrainą, tačiau kur kas svarbiau tai, kad šių pranešimų - beprotiškai daug.

Tūkstančiai tokių nekrologų „VKontakte“ pasirodo naudojant labai paprastus paieškos terminus. Pavyzdžiui, „žuvo vykdydamas tarnybą“. „InfoNapalm“ savanoriai matydami tokių nekrologų gausą daro prielaidą, kad Ukrainos pateikiami skaičiai ne tik nėra perdėtai dideli - jie gali net neatspindėti viso Rusijos praradimų masto.

 

Žuvusiųjų skaičiavimas kare yra labai sudėtingas, nes ne visus kūnus pavyksta surinkti ir atpažinti.

(66)
(2)
(64)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: