[Žinios trumpai] Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel tvirtina, kad ji yra teisi 2008 metais nepriėmusi Ukrainos į NATO  (3)

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad jei Ukraina būtų prisijungusi prie NATO dar 2008 metais, dabar šalyje nebūtų karo. Tačiau tuometinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir dabar mano, kad tais 2008 metais klaidos nepadarė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Federalinė kanclerė Dr. Angela Merkel pritaria savo sprendimams, priimtiems 2008-ųjų NATO viršūnių susitikime Bukarešte“, teigia Merkel atstovai. Merkel išreiškė paramą tarptautinės bendruomenės pastangoms nutraukti karą Ukrainoje, bet neatsakė į Zelenskio kvietimą apsilankyti Bučoje. Ukrainos prezidentas norėjo susitikti su Merkel šioje žudynių vietoje, kad ji iš arti pamatytų, ką padarė nuolaidžiavimo Rusijai politika.

Zelenskis pats priminė, kad balandžio 3 diena yra 14-osios NATO viršūnių susitikimo Bukarešte metinės. Tuo metu NATO turėjo galimybę ištraukti Ukrainą iš pilkosios Rytų Europos zonos. Tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, į valdžią atėjęs po Oranžinės revoliucijos, savo politiką grindė europine integracija ir būsima Ukrainos naryste NATO.

Reikėtų paminėti, kad 2008 metais Ukraina nebūtų tapusi NATO nare - šalis net nebuvo prie to priartėjusi. Tačiau buvo galimybė pradėti procesą, kad Ukraina ir Sakartvelas būtų įtrauktos į NATO veiksmų planą. Tai leistų nubrėžti aiškų planą, kuriuo sekant šalys taptų NATO narėmis. Šis žemėlapis Sakartvelui ir Gruzijai nebuvo pasiūlytas, nors tai palaikė JAV ir Lenkija. Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Prancūzija tam prieštaravo, greičiausiai nenorėdamos politinio konflikto su Rusija. Galutinėje susitikimo deklaracijoje buvo pažymėta, kad Ukrainos ir Sakartvelo siekiai yra remiami ir šalys galiausiai taps NATO narėmis, bet Narystės Veiksmų Planas nebuvo pasiūlytas.

 

Ukrainai to plano išties reikėjo, tuo tarpu Putinas išreiškė didžiulį pasitenkinimą, kad tokie planai Sakartvelui ir Ukrainai nebuvo pasiūlyti. 2008-2009 metais Ukrainą apėmė galimai iš išorės pakurstyta politinė krizė, o 2010 metais prezidento rinkimus laimėjo Viktoras Janukovyčius, kuris, žinoma, buvo prieš Ukrainos narystę NATO ir norėjo plėtoti naujas sąjungas su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

(5)
(16)
(-11)

Komentarai (3)