[Žinios trumpai] „Bloomberg“ perspėja, kad JAV gali pritrūkti ginklų: pasirodo, Vakarai turi rimtų problemų su ginklais, o ypač su jų gamyba  (1)

Vakarai Ukrainai siunčia daug modernios ginkluotės. Tačiau daug kas pastebi, kad šis srautas nėra toks didelis, koks galėtų būti. Supratimas, kad Ukraina kaunasi už Europos ir Vakarų pasaulio laisvę, yra, tai kodėl nepastūmus visų žetonų į priekį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bloomberg“ praneša, kad pasak profesoriaus Halo Brandso, ginklų siuntimas Ukrainai Vakaruose yra didelis prioritetas. Tačiau ilgai labai patogiai gyvenusios šalys negali pačios likti be ginklų. „Vakarų partneriai yra priversti rinktis: siųsti daugiau ginklų Kyjivui ar išsaugoti arsenalus savo krašto gynybai“, teigia Johnso Hopkinso universiteto profesorius Brandsas.

Rusijai ruošiantis užkariauti ir ilgam užimti Rytų Ukrainą, JAV siekia vystyti „demokratijos arsenalo“ strategiją - pildyti Ukrainos ginkluotę iš kelių šalių vienu metu. Kartu taip vengiama tiesioginės intervencijos - Rusija gali pykti, bet ant ko pyks labiausiai, kai ginklai keliauja ir iš Baltijos šalių, ir iš Lenkijos, ir iš Jungtinės Karalystės, ir iš Turkijos, ir iš daugybės kitų šalių? Tiesa, Rusija jau atviru tekstu perspėja JAV, kad tolesnis Ukrainos rėmimas ginklais gali sukelti skaudžias pasekmes regiono saugumui.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6244

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Tačiau „demokratijos arsenalas“ irgi turi ribas. Tos šalys, kurios Rusijos planuose yra už Ukrainos, yra labiausiai suinteresuotos Ukrainos stiprybe, bet jos turi pasilikti ginklų ir sau. Tuo pat metu ir JAV siunčia daug labai svarbių ginklų - trečdalį savo prieštankinių raketų „Javelin“ JAV jau atidavė Ukrainai. Kas jei jų prireiks ir kitoms šalims? Skubiai pagreitinti gamybą nepavyks, o situacija sunkiojoje ginkluotėje - tankų, savaeigių haubicų, šarvuotų transporterių ir aviacijos srityse - yra dar lėčiau koreguojama.

 

JAV, atrodo, nemanė, kad Ukraina sugebės pakeisti Rusijos invazijos pobūdį. Ilgo karo niekas nesitikėjo, todėl iš anksto nesuplanuota ir atkyvesnė ginklų gamyba. Patogiai gyvenę Vakarai pamiršo karą Europoje, dabar pokyčiai bus lėti, o ginklų Ukrainai reikia greitai. Taigi, klausimas „o kas jei mums prireiks?“, dabar aidės JAV ir kitų Vakarų valstybių koridoriuose.

(17)
(6)
(11)

Komentarai (1)