[Žinios trumpai] Maskva žinojo, koks pavojingas ginklas yra „Neptūno“ raketos: metė visas savo pajėgas, kad blokuotų gamybą, vyko neregėtas puolimas, net FSB sabotažai  ()

Rusija sunkiai dirbo, kad blokuotų Ukrainos raketų „Neptūnas“ kūrimą ir gamybą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-17 [Žinios trumpai] Maskva žinojo, koks pavojingas ginklas yra „Neptūno“ raketos: metė visas savo pajėgas, kad blokuotų gamybą, vyko neregėtas puolimas, net FSB sabotažai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pasakojo „Stugna“ operatorė Tatjana Černovol, skelbia Censor.NET.

Ji priminė, kad „Neptūno“ raketos buvo „Luch Design Bureau“ vyriausiojo konstruktoriaus Olego Korostelevo sumanymas.

„2019 balandį „Neptūnas“ buvo pilnai paruoštas. Išlaikė visus bandymus. Priimtas į ginkluotąsias pajėgas. Bėda tik ta, kad buvo vienas paleidimo egzempliorius ir be raketų, nes viskas buvo iššaudyta per bandymus. Kad būtų gaminamos naujos raketos, reikėjo Vyriausybės užsakymo ir finansavimo. Deja, ateinančius dvejus metus IŠ VISO nebuvo nė vieno užsakymo!!!“, – pasakojo Černovol.

„2019 metų balandį „Luch“ visai šaliai parodė, kaip „Neptūnas“ pataikė į jūros taikinį. Maskva irgi stebėjo bandymus ir rezultai ją išgasdino. Matyt, tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl pasikeitus valdžiai projektas buvo stabdomas“, – pridūrė ji.

„Paaiškinsiu, kad dar prieš pasikeičiant valdžiai „Neptūnas“ turėjo problemų. Blokavimas buvo įnirtingas. Tačiau Maidano vyriausybė turėjo bent tokius svarius lobistus kaip vyriausiasis kariuomenės vadas Porošenko, nacionalinio saugumo sekretorius ir Gynybos tarybos narys Turčynovas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Pašinskis, komiteto sekretorius Vinnikas, todėl reikalai judėjo... Ir nori to ar ne, laikas išsiaiškinti tiesą: pagrindinis raketų programos lokomotyvas Ukrainoje buvo Pašinskis (todėl aš jį viešai VISADA gyniau, net kai tai buvo tolygu politinei savižudybei, o jo diskreditavimas taip pat buvo agentų, blokavusių Ukrainos raketų programą, darbo rezultatas)“, – aiškino Černovol.

Pirmieji pinigai už raketas buvo gauti 2021 m. pabaigoje, o gamyba pagaliau prasidėjo, likus mažiau nei dviem mėnesiams iki karo. Vasarį buvo paruoštos 3 „Neptūno“ raketos, o dar didesnė krūva buvo skirtinguose surinkimo etapuose“, – sakė Černovol.

 

Tada prasidėjo karas, rusai ėmė viską bombarduoti. Po dviejų oro antskrydžių bombos krito jau ant raketų gamyklos. „Neptūno“ raketų buvo daug, bet visos skirtinguose surinkimo etapuose. Ir tik per stebuklą, tvarkant griuvėsius paaiškėjo, kad praktiškai visa „Neptūno“ kolekcija išliko sveika. Ir patikėkite manimi, didelis jų kiekis buvo išgelbėtas... Jas išėmė iš griuvėsių, pervežė į saugią vietą, suorganizavo užbaigimą ir padarė veikiantį ginklą“, – pridūrė Čornovol.

„Stebuklų buvo ir su „Neptūno“ paleidimo įrenginiais, jie buvo kuriami viename Rytų Ukrainos mieste. Ukrainos kariai juos gelbėjo vykstant tiesioginiam rusų apšaudymui, bet vaikinams pavyko juos saugiai nuvežti prie jūros. O tada komanda laukė riebaus taikinio ir galiausiai sulaukė idealiai geros progos“, – pareiškė ji.

 

„Tačiau buvo ir dar vienas nuotykis, kurio negaliu pamiršti: „Luch“ projektavimo biuras yra paskutinis sovietų gynybos pramonės mohikanas, kuris buvo atsakingas už raketų bandymus ir vis skelbė, kad raketos neveikia, nes nepraėjo bandymo. „Kokie dar bandymai, dabar karo stovis!!!“, – visi šaukė biurui. Bet galiausiai pavyko raketas gauti ir jos buvo išsiųstos į Odesą ir .... paaiškėjo, kodėl jos neveikia – raketos turėjo vieną mažą blokelį su nedideliu defektu... Todėl raketa nebuvo paruošta kovai. Be to, šis trūkumas buvo dirbtinės kilmės – ne kas kita, kaip sabotažas surinkimo etape. Taip Rusijos agentai dėjo visas pastangas, kad „Neptūnas“ niekada nepatektų į kariškių rankas. Bet tai buvo smulkmena ir žala greitai buvo atitaisyta!“, – apibendrino Chornovol.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(118)
(3)
(115)

Komentarai ()