[Žinios trumpai] Tai gali būti skandalas: ES rado „patikimų įrodymų“, kad Kinija slapta siunčia ginklus Rusijai  ()

Xi Jinpingas siekia atkurti ryšius su Europa po įtampos dėl karo, tačiau ES rado „patikimų įrodymų“, kad Kinija slapta siunčia ginklus Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artima Rusijos sąjungininkė Kinija viešai laikėsi strateginio neutralumo pozicijos po to, kai vasario mėnesį Vladimiras Putinas įsiveržė į Ukrainą. Nors Pekinas nepareiškė jokios paramos Maskvai dėl jos veiksmų Ukrainoje, šalis neprisijungė prie jokių sankcijų Putinui, nes prekyba prekėmis ir dujomis ir toliau vyksta.

Tačiau tokia Kinijos pozicija sukėlė įtampą Pekino ir Europos Sąjungos šalių santykiuose, ypač Rytų Europoje, kuri Putiną laiko egzistencine grėsme.

Siekdamas numalšinti šią įtampą, Xi Jinpingas išsiuntė aukšto rango diplomatą į Rytų Europą, nes Pekinas supranta, kad jo ryšiai su Rusija gali kelti grėsmę jo politinėms ir ekonominėms ambicijoms.

Huo Yuzhen, Kinijos specialusis atstovas Vidurio ir Rytų Europai, pirmadienį išvyko aplankyti Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Kroatijos, Slovėnijos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos.

Pasak ES pareigūno, Huo turėtų „pamatuoti nuotaikas“ ir „pastiprinti ES ir Kinijos santykius už Briuselio ribų“.

Europos šalys itin atsargiai žiūri į Rusijos santykius su Kinija, o prezidentas Xi Jinpingas 2022 metų žiemos olimpinėse žaidynėse, likus kelioms savaitėms iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, paskelbė partnerystę „be ribų“ su Putinu.

Tačiau Pekinui bandant pataisyti susiskaldžiusius santykius, vis labiau baiminamasi, kad Kinija gali žaisti už abi puses, nes pasigirsta pranešimų, jog ši slapta išsiuntė į Serbiją didžiulę priešlėktuvinių sistemų siuntą.

 

Žiniasklaidos ir karo ekspertų teigimu, šeši Kinijos oro pajėgų Y-20 transporto lėktuvai, gabenantys HQ-22 „žemė-oras“ raketų sistemas, anksčiau šį mėnesį nusileido Nikolos Teslos oro uoste Belgrade.

Internetinis žurnalas „The Warzone“ pažymėjo, kad Y-20 skraidymas Europoje kelia nerimą. Leidinys apibūdino Y-20 buvimą Europoje kaip gana naują įvykį ir pridūrė, kad „labai tikėtina“, jog Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgos panaudojo šį pristatymą, kad pademonstruotų savo pajėgumus karinę techniką skraidinti oru, atsižvelgiant į NATO pastangas tiekti atsargas ir įrangą Ukrainai.

 

Ekspertai baiminasi, kad šios „žemė-oras“ raketos gali būti gabenamos iš Serbijos į Rusiją ir panaudotos Putino invazijai į Ukrainą.

Praėjusį mėnesį ES pareiškė turinti „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto galimybę pasiūlyti Rusijai karinę paramą.

Kalbėdamas su POLITICO aukštas ES pareigūnas pridūrė: „Esame susirūpinę dėl to, kad Kinija flirtuoja su rusais“.

Jis taip pat sakė, kad jei Pekinas nuspręs tokiu būdu padėti Maskvai, ES „įves Kinijos prekybai kliūtis“, nes „tai vienintelė kalba, kurią supranta Pekinas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(3)
(72)

Komentarai ()