[Žinios trumpai] Ukraina jau išpakavo 155 mm haubicas iš JAV: įvardino skirtumus nuo Ukrainos D-30 ir kodėl sviediniai yra daug pigesni  (11)

Ukrainos ginkluotosios pajėgos išpakavo haubicas, gautas iš JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra haubicos, koks jų pranašumas prieš daugkartinio paleidimo raketų sistemas? Apie tai Aleksejus Burlakovas pasakojo kanalo „Ukraina 24“ siužete, įgyvendinant projektą „Ukraina kartu“.

Aleksejus Burlakovas žiūrovams prieinama kalba paaiškino, kas yra haubicos.

„Tai artilerijos instaliacija, artilerijos sistema. Ji šauna  į nematomą taikinį. Ir tai išskiria haubicą nuo įprasto ginklo. Ji taip pat skiriasi ugnies diapazonu ir šaudymo vieta. Juk šautuvas iš tikrųjų taikosi į taikinius, kuriuos mato, o haubica šaudo labai toli“, – sakė jis.

„Dabar Ukrainoje yra D-30 haubicos. Jos yra kelių tipų: traukiamosios ir savaeigės. Iš esmės tai yra tanko bazė. Ją pataiso, modernizuoja ir išeina haubica, važiuojanti savaime, paprastais žodžiais tariant. Mūsų turimos haubicos D-30 yra 122 mm kalibro. Tai, ką mums pateikia amerikiečiai ar perkame iš kitų šalių, daugiausia yra 155 mm kalibro“, – sakė Burlakovas.

„Koks skirtumas koks dydis, diametras. Tai, kaip sviedinys skrenda, kiek sprogmens gali būti įdėta į vieną sviedinį, priklauso tiek nuo nuotolio, tiek nuo žalos, į kurią šis sviedinys pataiko, ploto“, – pridūrė Burlakovas.

 

Jis taip pat pažymėjo, kad 155 mm yra NATO standartas, o daugelis Ukrainos gamyklų tokius korpusus gali gaminti jau keletą metų, todėl šalis gali papildyti atsargas, jei tęs gamybą.

„155 mm haubicų sviediniai yra pigesni nei naudojami D-30. Nes D-30 atveju sviedinys turi būti įvilktas į tūtą (gilzę), o amerikietiškoms haubicoms jų nereikia. Tūta brangi, be tūtos pigu“, – sakė jis.

Žurnalistas paaiškino, kodėl haubicos yra efektyvesnės už daugkartinio raketų paleidimo įrenginius.

Pirmiausia todėl, kad sistemoms reikia daug sviedinių, kuriuos reikia gabentis su savimi.

 

„Haubicoms taip pat reikia daug sviedinių, bet jos šaudo po vieną ir, tiesą sakant, visa tai vyksta lengviau. Šias haubicas galima užtaisyti įvairiais būdais, be to, šaudo ne taip, kaip rodo filmuose apie Antrąjį pasaulinį karą.“

„Haubicų privalumas yra tas, kad jos greičiau pasiruošia šaudyti. Atėjai, išovei ir išėjai. Tai daug didesnė tikimybė pasprukti nepastebėtiems nei naudojant daugkartinio raketų paleidimo įrenginius. Pakrovimas yra greitesnis, nes dvylika raketų „Grade“ ir viena patranka haubicoje, tai irgi labai skiriasi.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(115)
(9)
(106)

Komentarai (11)