Neaišku, kaip bus išmontuojamas reaktorius Ignalinos atominėje elektrinėje – tokios patirties neturi niekas pasaulyje  ()

Demontavimo darbai Ignalinos atominėje elektrinėje įsibėgėjo. Išvežus panaudotą branduolinį kurą, prasidės pasiruošimas reaktoriaus branduolių ardymui. Kol kas neaišku, kas parengs inžinerinę studiją ir kaip reaktorius bus išmontuojamas. Anot atominės elektrinės direktoriaus, tokios patirties niekas pasaulyje neturi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvusioje triukšmingoje elektrinėje dabar daug tyliau. Išvežus į saugyklą paskutinį konteinerį su panaudoto branduolinio kuro kasetėmis, baigėsi svarbus elektrinės demontavimo etapas. Sustabdyti du reaktoriai buvo kanalinio tipo. Tai reiškia, kad kiekviena kuro rinklė buvo įstatoma į atskirą vėsinamą kuro kanalą.

Anksčiau čia buvo 1661 branduolinio kuro kasetė, dabar reaktorius tuščias ir nebepavojingas. Kol kas išmontuojama reaktoriaus zonų įranga. Po 4-5 metų turėtų būti pradedami išmontuoti reaktoriaus branduoliai.

„Šiuo metu ruošiamasi šiems darbams – vyksta reaktoriaus išmontavimo koncepcijos parengimo pirkimas, vertinami gauti pasiūlymai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo atominės elektrinės komunikacijos skyriaus vedėja Natalija Survila-Glebova.

Pasak atominės elektrinės direktoriaus Audriaus Kamieno, bus parengtos dvi inžinerinės studijos, tačiau rengėjus rasti nelengva, nes niekas pasaulyje neturi tokios patirties.

„Kadangi projektas daromas pirmą kartą, neturime su kuo pasilyginti, mes visi pirmeiviai. Vykdydamas tą projektą, kitą fazę planuoji pagal tai, ką radai tame, kur nuėjai – čia pagrindinis iššūkis“, – sakė jis.

Kuro išlaikymo baseinų salėje buvo aušinamos branduolinio kuro kasetės. Dabar jos išvežtos į saugyklą, o vanduo liko. Sakoma, kad jis šiek tiek radioaktyvus.

Antrojo bloko valdymo salė apytamsė – nebemirksi tūkstančiai lempučių, sustabdyti pultai, prie kurių operatoriai stebėdavo elektrinės darbą. Temperatūros režimą dar stebi du darbuotojai. Vienas mygtukas valdymo punkte — ypatingas.

 

„Jeigu jį paspaustume, kadangi reaktoriuje yra specialūs 24 variniai strypai, jie visi staigiai sukristų į reaktorių ir per 2,5 sekundės sustabdytų visą reaktorių – tai būtų toks staigus avarinis stabdymas“, – pasakojo atominės elektrinės darbuotoja Ina Daukšienė.

Dvi turbinos jau išmontuotos, bet salėje dar verda darbas. Per 90 proc. šios įrangos neutralizuota ir parduota metalo aukcionuose. Per metus už metalo laužą gauta 2,5 mln. eurų. Atominėje elektrinėje yra tiek metalo, kad būtų galima pastatyti 16 Eifelio bokštų.

 

Anksčiau elektrinėje dirbo apie 5 tūkst. žmonių, dabar liko 2 tūkst. Atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Michailas Demčenka prisimena savo pirmuosius žingsnius elektrinėje.

„1983 metais jaunas branduolinis inžinierius atvykau dirbti į atominę elektrinę, vėliau tais pačiais metais buvo įkurta pirma kuro kasetė į pirmą reaktorių, buvo pasiektas pirmas kritiškumas, gauta pirma elektra, po to buvo eksploatavimo laikotarpis, visų saugos priemonių įgyvendinimas po Černobylio“, – prisiminė jis.

Pasak viršininko, visa elektrinė turi būti išmontuota ir sulyginta su žeme. Radioaktyvios atliekos saugiai perkeltos į atliekynus, kad nekiltų pavojus. Elektrinės demontavimas kainuos per 3 mlrd. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Zina Paškevičienė
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: