[Žinios trumpai] Nuo Sibiro iki Tolimųjų Rytų: Rusijoje rasti 66 lageriai su ištremtais ukrainiečiais - tokių stovyklų gali atsirasti tūkstančiai (Foto)  ()

Nuo Sibiro iki Tolimųjų Rytų: Rusijoje rasti 66 lageriai su ištremtais ukrainiečiais. Kiekvienoje stovykloje vidutiniškai gyvena po 162 žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje suskaičiavo mažiausiai 66 stovyklas su priverstinai deportuotais ukrainiečiais. Daugelis jų yra už tūkstančių kilometrų nuo savo namų atokiausiuose šalies kampeliuose, įskaitant Sibirą, Kaukazą, Poliarinį ratą ir Tolimuosius Rytus.

Tai teigiama britų leidinio „Inews“ tyrime.

Kaip išsiaiškino žurnalistai, 38 iš šių stovyklų yra 6250 žmonių, o daugiau nei trečdalis jų buvo sukurtos mariupoliečiams. Kiekvienoje stovykloje vidutiniškai gyvena po 162 žmones.

„Inews“ analizė rodo, kad Rusijai gali prireikti mažiausiai 6 000 stovyklų, kad tilptų bendras sieną kirtusių žmonių skaičius. Okupacinės šalies žiniasklaidos duomenimis, į Rusijos Federaciją neteisėtai buvo išvežti 808 tūkst. ukrainiečių, iš kurių 153 tūkst. yra vaikai.

Nors Rusijos žiniasklaida teigia, kad mariupoliečiai „patys pasirinko“ gyvenimą Tolimuosiuose Rytuose, norinčiųjų išeiti laukia beveik neįmanoma užduotis. Jie tiesiogine prasme yra koncentracijos stovykloje: be daiktų, telefonų, pinigų ir dokumentų.

 

„Už ką mūsų žmonės iš šiltos Azovo jūros buvo nugabenti 9,6 tūkst. kilometrų į pasaulio užpakalį, kur šilčiausias mėnuo yra rugpjūtis, kai temperatūra pakyla vos iki +21 °C?“ – žurnalistai cituoja Mariupolio mero patarėją Petrą Andriuščenką.

Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova paragino Ukrainos piliečius, kurie šiuo metu yra Rusijos Federacijoje ir nežino, kaip patekti į Ukrainą ar Europos šalis, pasinaudoti kontrolės punktu per Rusijos sieną į Narvos miestą.

Pasak ombudsmenės, ukrainiečiams ten padės Ukrainos konsulinė tarnyba ir vietos bendruomenės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(8)
(-4)

Komentarai ()