[Žinios trumpai] Kodėl Vakarai bijo duoti tikrai galingų ginklų Ukrainai? Ekspertas pateikė galimą priežastį - su ukrainiečiais juokai menki  (4)

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas amerikiečiams teigė, kad Ukrainai reikia raketinių sistemų, kurios padėtų efektyviai spausti rusų pajėgas per didesnį atstumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį poreikį jis išsakė JAV generolui Markui Milley ir paminėjo du pavyzdžius - M142 HIMARS bei M270 MLRS padėtų suduoti atsaką rusams, į ukrainiečius leidžiantiems sparnuotąsias raketas. JAV teigia, kad Ukrainą jau pasiekė 90 % amerikiečių pažadėtų savaeigės artilerijos vienetų. Ukraina ginkluojama ir itin moderniomis buksyruojamomis artilerijos sistemomis, tankais. Ukrainą artimiausiu metu pasieks sunkioji ginkluotė iš Vokietijos, Kanados, Norvegijos, Australijos. Didžioji tų ginklų dalis Ukrainą pasieks iki gegužės pabaigos.

Tačiau karybos ekspertas Valentinas Badrakas pabrėžia, kad Ukrainai reikia ir ginkluotės, kuri veiktų 100 km ar dar didesniu atstumu. Ukraina, pasak Badrako, ginkluojama etapais. Kiekvienas naujas etapas Ukrainai suteikia geresnės ginkluotės – buvo pradėta nuo „Javelin“ ir NLAW, o dabar drąsiai kalbama apie tankus ir artilerijos sistemas.

„Tačiau nepakanka šiuos ginklus gauti – reikia juos ir įvaldyti. Pavyzdžiui, ekspertai teigia, kad prireiktų 1-3 mėnesių, kad Ukrainos pilotai būtų išmokyti valdyti importinius lėktuvus. Žiniasklaida teigia, kad Rusija karui planuoja naują pabaigos datą – rudens pradžią. Faktas, kad Maskva nepasiduos, akivaizdus ir stebint kaip rusai stato gynybinę infrastruktūrą netoli Iziumo“, teigia Badrakas.

Badrakas kartoja tai, ką sakė ir oficialūs Ukrainos pareigūnai – artimiausiu metu Ukraina į puolimą nepereis. Efektyviam puolimui reikia triskart daugiau karių nei gynybai, o Ukraina tokio privalumo neturi. Todėl šį trūkumą bus bandoma kompensuoti modernia ginkluote. Badrakas mano, kad Vakarai bijo Ukrainai suteikti tikrai galingus modernius ginklus.

 

„Galbūt Vakarai bijo, kad Ukraina pasinaudos tais ginklais atakuoti Rusijos teritoriją. Yra ginklų, kurie leistų Ukrainai smūgiuoti net 500 km į Rusiją, o Maskva yra tik 650 km atstumu nuo Ukrainos sienos. Jei Ukrainos kariuomenė permes karą į Rusijos teritoriją, tai gali tapti pretekstu Kremliui naudoti masinio naikinimo ginklus“, teigia Badrakas.

Rusija yra sakiusi, kad branduolinį ginklą panaudos tik tuo atveju, jei kils grėsmė jos išlikimui. Atakos Rusijos teritorijoje neišvengiamai būtų laikomos tokia grėsme.

(64)
(14)
(50)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: