[Žinios trumpai] Ekspertas: „tai peržengia Ukrainos sienas – vyksta Pirmasis pasaulinis kibernetinis karas ir pasaulio hakeriai turi tik vieną tikslą“  ()

Galima drąsiai teigti, kad šiomis dienomis vyksta Pirmasis pasaulinis kibernetinis karas. Vienoje barikadų pusėje stovi Rusija, kitoje – visas likęs pasaulis. Tokia žinutė nuskambėjo Ukrainos informacinio telemaratono metu ir ją paskelbė kibernetinio saugumo ekspertas Nikolajus Knišas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tikrai ne visi aktyvistai susitelkę Ukrainoje, jie dirba visame pasaulyje. Tam, kad būtų galima suvokti visą kibernetinių mūšių mastelį ir apimtis, aš vadinu juos Pirmuoju pasauliniu kibernetiniu karu. Pajėgų santykis – 99 prieš 1, visas pasaulis kovoja prieš Rusiją. Noriu pabrėžti, kad hakeriai Rusijoje dažniausiai priklauso „silovikams“, t. y. jiems vadovauja GRU, FSB, RF VRM skyrius „K“, IB grupė. Ir tai – ne savanoriai, tai – žmonės, kurie dėvi antpečius ir tarnauja Rusijos armijoje. O viso pasaulio aktyvistai, tokie, kaip „Anonymous“ ar „No name“, dabar „laužo“ Rusijos Federaciją. Ten šiandien vyksta „išgyvenimo žaidimas“, tiksliau – sunaikinimo žaidimas, juk „nulaužti“ galima bet ką!“ – sakė ekspertas.

Jis taip pat paminėjo, kad Rusija kibernetiniame fronte kovoja viena – „Rusija šioje kovoje neturi sąjungininkų. Dabar visi kovoja prieš ją arba renka duomenis apie ją.“

Palaikančių Ukrainą hakerių tikslas – sugrąžinti Rusiją į „akmens amžių“ kibernetine prasme. Veiksmai apima daugiau, negu „RuTube“ paskyrų užvaldymai. Internete viešai skelbiami nutekinti rusiškų mokėjimo kortelių duomenys, taip bandant sutrikdyti kortelinių mokėjimo sistemų veiklą. Siekiama, kad taptų nebeįmanoma naudotis ne tik kortelėmis, bet ir mobiliaisiais telefonais ar kompiuteriais.

 

Kartu N. Knišas įspėja, kad karo metu ukrainiečiams (o, turbūt ir mums visiems) derėtų nepamiršti atsargumo ir asmeninės „kibernetinės higienos“. UNIAN gegužės 12 dieną pranešė, kad plinta Rusijos hakerių siuntinėjami kenksmingi elektroninio pašto laiškai, prisidengę temomis apie įvykius Chersone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()