[Žinios trumpai] Kontroversiškas šalies vadovas ir Putino draugas „tėškė jam antausį“: „aš žudau nusikaltėlius, o ne vaikus ir senelius“  ()

Putinas sulaukė aštrios kritikos iš nemažiau kontroveriško valstybės vadovo, kuris netrukus paliks postą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadenciją baigiantis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte aštriai sukritikavo Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl nekaltų civilių žudymo Ukrainoje, sakydamas: „Aš žudau nusikaltėlius, nežudau vaikų ir pagyvenusių žmonių“.

Duterte, kuris atvirai vadina Putiną stabu ir draugu, pirmą kartą išsakė priekaištą dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą antradienį išplatintame pareiškime, kuriame jis kaltino tris mėnesius trunkantį karą dėl pasaulinės naftos kainų šuolio, kuris sukrėtė daugelį šalių, įskaitant Filipinus.

Pabrėždamas, kad nesmerkia Rusijos prezidento, Duterte nesutiko su Putino invazijos įvardijimu kaip „specialioji karinė operacija“ ir pareiškė, kad tai tikras plataus masto karas prieš „suverenią valstybę“.

„Daugelis sako, kad aš ir Putinas esame žudikai. Jau seniai jums, filipiniečiams, sakiau, kad tikrai žudau. Bet aš žudau nusikaltėlius, nežudau vaikų ir pagyvenusių žmonių“, – sakė Duterte per savaitinį televizijos susitikimą su pagrindiniais ministrų kabineto pareigūnais. „Mes esame dviejuose skirtinguose pasauliuose“.

Duterte, kuris paliks prezidento postą birželio 30 d., kai baigsis audringa šešerių metų kadencija, vadovavo žiauriam kovos su narkotikais karui, nusinešusiam daugiau nei 6 000 daugiausiai smulkių įtariamųjų gyvybių. Žmogaus teisių grupės mini daug didesnį aukų skaičių ir teigia, kad per kampaniją, kurią Duterte pažadėjo tęsti iki paskutinės savo darbo dienos, žuvo nekalti žmonės, įskaitant vaikus.

 

 

Dėl precedento neturinčios masinės žudynių narkotikų kampanijos metu Tarptautinis baudžiamasis teismas pradėjo tyrimą kaip galimą nusikaltimą žmoniškumui.

Duterte'as ir jo policijos pareigūnai neigė vykdantys neteisminius žudymus per kampaniją prieš narkotikų prekeivius, tačiau atvirai grasino įtariamiesiems mirtimi ir nesėkmingai bandė iš naujo įvesti mirties bausmę didžiausioje Romos katalikų valstybėje Azijoje, kad atgrasytų narkotikų prekeivius ir kitus nusikaltėlius.

Pradėjęs eiti pareigas 2016 m., jis kreipėsi į Rusiją ir Kiniją dėl prekybos ir investicijų bei karinio bendradarbiavimo plėtros, dažnai kritikuodamas Vašingtono, ilgamečio Manilos sutarties sąjungininko, saugumo politiką.

 

 

Praėjus daugiau nei savaitei po to, kai Rusijos pajėgos apgulė Ukrainą, Filipinai balsavo už JT Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, smerkiančią Rusijos invaziją. Filipinai prašė apsaugoti civilius gyventojus ir viešąją infrastruktūrą Ukrainoje, nors Duterte susilaikė nuo griežtos Putino kritikos ir teigė, kad konflikte, dėl kurio gali būti panaudoti branduoliniai ginklai ir kils III pasaulinis karas, jis išliks neutralus.

Kreipdamasis į Putiną „kaip draugą“ ir į Rusijos ambasadorių Maniloje, Duterte paragino juos liautis bombarduoti ir apšaudyti gyvenamuosius rajonus ir leisti nekaltiems civiliams saugiai evakuotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()