[Žinios trumpai] Vyksta kažkas nesuprantamo: paskelbti nerimą keliantys Pušilino planai dėl Azovstal gynėjų  ()

Kovotojus parsivežti namo planuojama tarpininkaujant tarptautinėms organizacijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pareigūnai ir Kremliaus marionetės laikinai okupuotose teritorijose paskelbė prieštaringus pareiškimus dėl „Azovstal“ gynėjų, laukiančių sugrąžinimo į Ukrainą mainų principu, likimo.

Anot Rusijos žiniasklaidos, pirmadienį, gegužės 22 d., „DLR“ lyderis Denisas Pušilinas pareiškė, kad laikinai okupuotose Donecko srities teritorijose Ukrainos kariams planuojama surengti „tarptautinį tribunolą“. Kokias šalis „DLR“ lyderis planuoja įtraukti į pseudoteisminį „tarptautinį“ procesą – nepranešama. Nepaisant to, Rusijos žiniasklaida, remdamasi Pušilinu, skelbia, kad dokumentai šiam procesui yra aktyviai rengiami.

Tuo pat metu Rusijos užsienio reikalų ministerija kalba apie galimybę apsimainyti „Azovstal“ gynėjais. Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenko, atsakydamas į klausimą, ar yra svarstoma galimybė iškeisti Ukrainos karius į nelaisvėje paimtus Rusijos karius, atsakė taip: „Tai ne mano kompetencija. Apie tai diskutuojama, tikriausiai, apie visa tai diskutuojama.“

Į patikslinantį klausimą, ar Rusijos užsienio reikalų ministerija leidžia apsimainyti „Azovstal“ gynėjais, jis pridūrė: „Neatmenu jokios galimybės, neprieštaraujančios sveikam protui“.

„Azovstal“ gynėjų mainai: ką reiktų žinoti

Kaip rašė UNIAN, gegužės 20 dienos duomenimis beveik visi Mariupolio gamyklos „Azovstal“ teritorijoje buvę žmonės buvo evakuoti. Sunkiai sužeistieji buvo paguldyti į medicinos įstaigą Novoazovske (laikinai okupuotoje teritorijoje). Dalis Mariupolio gynėjų humanitariniu koridoriumi buvo išvežti į Olenevką (taip pat okupuotą).

 

Prezidentas Volodymyras Zelenskis patikino, kad kovotojus planuoja parvežti namo tarpininkaujant tarptautinėms organizacijoms. „Viskas priklauso nuo to, ko ėmėsi JT, Raudonasis kryžius, Rusijos Federacija. Laukiame vienokio ar kitokio mainų formato. Parvešime juos namo“, – patikino šalies vadovas.

Gegužės 19 dieną okupuotame Olenivkos kaime, Donecko srityje, iš Mariupolio gamyklos „Azovstal“ evakuotus Ukrainos kovotojus aplankė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovai. Komitetas pabrėžia, kad organizacijos prioritetas yra karo belaisvių kalinimo sąlygų ir elgesio su jais tikrinimas, dingimo prevencija ir ryšių su šeimomis palaikymas. Organizacija vykdo karo belaisvių registraciją, tačiau perspėjo, kad šie sąrašai liks konfidencialūs ir nebus viešinami.

 

Provokuojantys Rusijos valdžios atstovų pareiškimai dėl Ukrainos kariškių mainų sutrikdymo girdimi ne pirmą kartą. Anksčiau Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos vadovas Viačeslavas Volodinas pavedė Dūmos Gynybos komitetui parengti rezoliuciją, kurioje būtų atsižvelgta į siūlymą dėl negalimumo keistis kaliniais iš „Azovo“.

Ukrainos gynybos viceministrė Anna Malyar pabrėžė, kad Rusijos Federacijos pasiūlymai dėl galimo draudimo keistis Ukrainos „Azovostal“ gynėjais yra politiniai pareiškimai, turintys „propagandinį tikslą Rusijos vidaus vartojimui“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: