Kinijos diagnozė, šokiruosianti ir didžiausius putinizmo gerbėjus: masinė derusifikacija ir totali katastrofa jau čia pat  ()

Andrejus Piontkovskis: Net didieji Kremliaus geopolitikai jau nutuokia vykstančios katastrofos mastą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kokio karo metu iš kariaujančių pusių laukti objektyvių karinių veiksmų vertinimo sunku. Tad, pasidomėkime išorinio stebėtojo nuomone. Ir ne kokio anglosaksiško rusofobo, o kuo labiausiai daugiau nei sąjungininko, draugystei su kuriuo nėra ribų. Stovinčio su mumis nugara nugaron, kaip mėgsta kartoti šviesiausiasis Molotovo — Ribentropo vaikaitis. Rusų skaitytojams tapo prieinami žymiausių kinų ekspertų daug metų konsultavusių aukščiausią KLR valdžią slapti pranešimai.

Štai glausta šių dokumentų santrauka (maždaug toks tekstas veikiausiai guli ir ant Pirmininko Si stalo):

„Rusijos – Ukrainos karo globali įtaka įvairialypė, tam tikra prasme lenkianti 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykių svarbą. Galima sakyti, ji tapo pasaulio istorijos riboženkliu.

Artėjantis Rusijos pralaimėjimas jau akivaizdus. Vadinamasis Rusijos atgimimas, arba atgaivinimas vadovaujant Putinui — melas, jis paprasčiausiai neegzistuoja. Akivaizdus ir Rusijos ekonominės, technologinės, politinės ir socialinės sferos nuosmukis, smarkiai neigiamai paveikęs Rusijos armiją ir karines jos galimybes.

Rusų pralaimėtas blickrygas ir negebėjimas pasiekti greitą pergalę paženklino Rusijos pralaimėjimo pradžią. Jos BVP ir armijos finansavimo dydis neturi nieko bendro su jos, kaip vadinamos karinės supervalstybės statusu, jie negali vykdyti aukšto technologinio lygio karo, kurio diena kainuoja kelis šimtus milijonų dolerių. Į akis krenta armijos skurdo nulemti pralaimėjimai mūšio lauke. Kiekviena karo diena — sunki našta šaliai.

RF ir JAV (NATO) naudojamos ginkluotės ir technologijų, karo koncepcijų ir kariavimo būdo kartų̃ skirtumas dar labiau išryškina vienos pusės pranašumus ir kitos trūkumus.

Dabar jau ne Rusijos valioje spręsti kada ir kaip baigti karą. Siekdama išlaikyti tai, ką užkariavo, ji stengiasi užbaigti karą kuo greičiau. Tačiau to atlikti jai besiseka. Konflikto metu RF prarado strateginę lyderystę ir iniciatyvą.

 

Dar svarbiau yra tai, kad tiesioginis JAV ir DB dalyvavimas kare gilėja ir platėja. Visa tai byloja, kad karas vyks tol, kol Rusija bus nugalėta ir nubausta.

RF niekuomet iš tikrųjų buvusių sovietinių respublikų nepriklausomybės nepripažino, dažnai pažeisdavo jų teritorinį vientisumą ir suverenitetą. Rusijos karinė kampanija prieš Ukrainą — toli gražu ne atskiras epizodas, o svarbi dalis Rusijos strategijos, atstatant savo imperiją.

Nieko keisto, kad postsovietinės erdvės šalys, tarp kurių ir dalyvaujančios KSSO bei EAES, išskyrus Baltarusią, atsisakė palaikyti Rusiją. RF pralaimėjimas galutinai laidoja jos viltis atkurti senąją imperiją. Rusija bus smarkiai nusilpusi, izoliuota ir nubausta.

 

Ukraina išsiverš iš Rusijos orbitos ir įtakos sferos (jei Rusija iš viso turi kokią nors įtakos sferą) ir taps didelės Europos šeimos, tai yra, Europos Sąjungos, nare. Kitose postsovietinėse šalyse vyks įvairaus lygio nauja derusifikacija“.

Skabėjėvomis ir solovjovais penimą giluminę teleliaudį toks tekstas, aišku, šokiruoja. Tačiau, visgi, manau, kad net didieji Kremliaus geopolitikai vykstančios katastrofos mastą nuspėja. Kiek netikėtai skamba atkaklus mūsų vienanugarių aktyviai keliama Rusijos pokarinio baudimo tema. Ar tik nesirengia jie šiame patraukliame procese aktyviai dalyvauti?

Bendrai, itin profesionalūs kinų patalogoanatomai Gao Yusheng ir Feng Yujun prieš ketvirtį amžiaus autoritetingai paliudijo diagnozės, kurią nustačiau putinizmo naujagimiui dar 2000-ųjų metų sausį:

Putinizmas — aukščiausia ir baigiamoji Rusijos banditiškojo kapitalizmo stadija.

 

Putinizmas — karas, nacijos „konsolidavimas“ neapykanta kokiai nors etninei grupei, tai — žodžio laisvės pamynimas ir informacinis zombinimas, tai izoliacija nuo išorinio pasaulio ir tolesnė ekonominė degradacija.

Putinizmas— (pasinaudosime mėgiama p. prezidento leksika) kontrolinis šūvis į Rusijos galvą.

 


kasparov.ru

Андрей Пионтковский




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(148)
(5)
(143)

Komentarai ()

Susijusios žymos: