Buvęs NATO generolas: Putinas turi 9 mėnesių „langą“ karui laimėti – kokia situacija fronte, kuriame sprendžiasi karo baigtis?  ()

Atgimstanti Rusijos armija persiorientavo ir 13-ąją karo savaitę padarė pirmuosius reikšmingus žingsnius Rytų Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pajėgos atnaujino puolimą trijuose pagrindiniuose taškuose, kad apsuptų Ukrainos gynėjų smaigalį: Iziumą šiaurėje, Severodonecką rytuose ir Popasną pietuose.

Popasnoje jungtinės rusų šauktinių ir samdinių iš Wagnerio grupės pajėgos prasiveržė per Ukrainos gynybą ir gegužės 20 d. užėmė keletą gyvenviečių. Po trijų dienų jie užėmė Myronovskio – greitkelio, vedančio į Slovjanską, pradinį tašką.

Šiauriniame fronte Rusijos artilerija Iziume suintensyvino apšaudymą, o tai Ukrainos valdžia apibūdino kaip visiško puolimo pradžią.

Atrodo, kad Rusijos pajėgos Iziumo ir Popasnos zonoje bando žnyplėmis izoliuoti visą Ukrainos taktinę maždaug 50 000 vyrų armiją Luhansko ir Donecko regionuose.

Gegužės 21 dieną atkakliai prasidėjo mūšis dėl Severodonecko – labiausiai į rytus nutolusio Ukrainos valdomo miesto. Į rytus nuo miesto prasidėjo totalinis bombardavimas. Į vakarus Rusijos pajėgos sunaikino vieną iš dviejų tiltų, jungiančių miestą su Lisičansku per Šiaurės Doneco upę ir apsunkino Ukrainos tiekimo linijas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Rusijos bombardavimas Donbasą paverčia „pragaru“.

Luhansko gubernatorius Serhijus Haidai sakė:„Situacija labai sunki ir, deja, tik blogėja. Su kiekviena diena ir net su kiekviena valanda blogėja. Rusijos armija nusprendė visiškai sunaikinti pagrindinį miestą Severodonecką.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina narsiai kovojo ir išstūmė rusus iš šiaurinių Kyjivo, Černhivo, Sumų ir Charkivo miestų, tačiau jos kontrpuolimas nebuvo tęsiamas, nes Ukrainos pajėgoms reikia laiko įsisavinti Vakarų karinę įrangą, sakė į pensiją išėjęs NATO vadas.

 

„Tankams ir šarvuočiams reikalingas pradinis vairuotojo, ginklininko, užtaisytojo ir vado asmeninio mokymo ir komandinio mokymo etapas“, – sakė generolas leitenantas Konstantinas Loukopoulas, dėstęs tankų karo teoriją Kyjivo ir Maskvos karo akademijose.

„Jiems reikia taktinių mokymų, įskaitant bandomąjį šaudymą ir pratybas, kurių negalima atlikti per kelias savaites. Treniruočių ciklas yra mažiausiai šeši mėnesiai, o karo metu tai nesikeičia“, – sakė jis.

„Kad Ukraina įsisavintų ginklus iš Vakarų ir pradėtų juos veikti, suformuotų tinkamus dalinius ir juos apmokytų, reikia aštuonių, devynių mėnesių. Ji negali traukti aktyvių padalinių iš fronto, kad juos mokytų“, – sakė Loukopoulosas.

 

Jis mano, kad tai yra laikotarpis, per kurį Putinas „turi laimėti karą“ ir pasiekti susitarimą derybomis.

„Esant dabartiniam jėgų balansui, bendra tendencija yra rusams palanki. Šiuo metu niekas negali to pakeisti“, – sakė jis.

„Po kelių mėnesių, apmokius rezervinius vienetus, gali būti Ukrainos strateginis kontrpuolimas, galintis išstumti rusus“.

Loukopoulosas mano, kad tai greičiausiai galėtų įvyktų Ukrainai užgrobus Rusijos teritoriją, kurią derybose galėtų iškeisti į savo teritoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()