[Žinios trumpai] Rusija jau pasmerkta: ekonomistas apie prasidėjusį procesą, kurio nebeįmanoma sustabdyti  ()

Latvijoje veikiantis portalas rusų kalba „Meduza“ pakalbino ekonomikos mokslų daktarą Andrejų Jakovlevą. Žurnalistai norėjo sužinoti, kodėl Rusijos elitas net nebando sustabdyti karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, nors pasipiktinimo balsai buvo girdimi, visi jie buvo žemesniame lygyje. Nematėme nei vieno aukšto rango atsistatydinimo ar ypatingai neigiamo pasisakymo Putino ar karo Ukrainoje atžvilgiu.

„Manau, kad nuo vasario 24 dienos daug žmonių pradėjo gyventi dabartimi su kasdieniais pranešimais apie milijonus pabėgėlių, miestų bombardavimą, karo Ukrainoje aukas, vietoje to, kad kalbėtų apie ateities planus. Ateina supratimas, kad šis siaubas gali tęstis mėnesius ar metus. Bet už šio kasdienio siaubo būtina suprasti kai ką kito - Rusija yra ant didelių pokyčių slenksčio“, teigia Jakovlevas.

Ekonomistas teigia, kad nežino, kada tie pokyčiai prasidės - galbūt po kelių mėnesių, o gal po poros metų. Tačiau, pasak Jakovlevo, dėl karo Ukrainoje ir sankcijų Rusija žengia į gilios krizės laiką.

„Ją lydės socialinės įtampos kilimas ir, anksčiau ar vėliau, politinė krizė. Todėl dabar svarbu pradėti galvoti, kur judėsime po karo ir po neišvengiamo galios pasikeitimo“, teigia Jakovlevas užsimindamas, kad Rusijos valdantieji keisis.

Bet kada tai įvyks? Ir kaip? Jakovlevas mato du scenarijus - visišką galios pasikeitimą, kai senoji sistema griūva (kaip Prancūzijoje 1789 metais ar Rusijoje 1917-aisiais), arba senosios sistemos transformaciją.

 

„Tyčia nesvarstau karinio pralaimėjimo su okupacija, kaip tai įvyko Vokietijoje ar Japonijoje 1945 metais, nes niekas neokupuos Rusijos. Dabartinis režimas pats subyrės nuo ekonominių problemų svorio. Skirtumas tarp tų dviejų scenarijų yra tai, kad pirmąjį dažniausiai lydi fizinis senųjų elitų sunaikinimas ir masinės paprastų žmonių mirtys. Antrasis yra susijęs su dideliais ekonominiais praradimais tiek tarp elitų, tiek tarp paprastų žmonių, bet nekainuoja gyvybių“, teigia Jakovlevas.

(35)
(1)
(34)

Komentarai ()