[Žinios trumpai] Italijos dovana Ukrainai - haubicos FH70: mirtinas ginklas turi išskirtinių savybių (Video)  ()

FH70 yra 155 mm artilerijos sistema su gana įdomia funkcija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-30 [Žinios trumpai] Italijos dovana Ukrainai - haubicos FH70: mirtinas ginklas turi išskirtinių savybių (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos buvo sustiprintos dar viena 155 mm artilerijos sistema. Po amerikietiško M777 ir prancūziško CAESAR ukrainiečiai kariai jau naudoja FH70, gautą iš Italijos. Bent jau gegužės viduryje oficiali Roma paskelbė apie šių konkrečių artilerijos sistemų perdavimą.

FH70 yra 155 mm haubica su 39 kalibro vamzdžiu. Būtent nuo šių parametrų priklauso šio ginklo šaudymo nuotolis, kuris yra 24,7 km su įprastais sviediniais ir iki 30 km su aktyvia-reaktyvia amunicija. Pagal maksimalų ugnies atstumą ji yra identiška amerikietiškai M777.

Tačiau yra didelis skirtumas: jei amerikietiška haubica sveria 4,2 tonos, tai FH70 sveria iki 9,6 tonos. Tačiau šis svorio skirtumas atsirado dėl to, kad FH70 buvo sukurta aštuntajame dešimtmetyje. Beje, Didžioji Britanija, Vokietija ir Italija ją kūrė vienu metu, tačiau iš visų konstravusiųjų šalių tik Italijoje ji vis dar eksploatuojama.

Kuriant šią haubicą viena iš užduočių buvo padidinti šaudymo galimybes, todėl šaudmenų įkrovimas buvo šiek tiek automatizuotas, įrengiant krovimo padėklą, kuris pats siunčia sviedinį į vamzdį. Bet jūs vis tiek turite jį įdėti ir užtaisyti ranka.

Ši automatika leidžia iššauti pirmus tris šūvius per 15 sekundžių, o tai yra gana geras rodiklis. Bet tai pasiekiama todėl, kad vienas sviedinys jau yra pakrautas, antrasis jau yra dėkle, o trečias yra užtaisytojo rankose. Ateityje išmatuotas ugnies greitis bus standartinis daugumai velkamų 155 mm artilerijos sistemų – iki 3 šovinių per minutę.

Haubicos savybės

 

Tačiau FH70 turi išskirtinių savybių, nes ji priklauso gana retų savaeigių artilerijos sistemų klasei. Šiame įrenginyje sumontuotas ir 1,7 litro tūrio dyzelinis variklis.

Šis variklis reikalingas hidraulinėms sistemoms maitinti, o įdomiausia, kad jis leidžia haubicai savarankiškai judėti. Bet ne didesniu kaip 20 km atstumu ir iki 16 km/h greičiu.

Toks judėjimas yra būtinas norint padidinti manevringumą mūšio lauke, kai kovojama priešpriešinėje baterijoje. Tuo pačiu metu tokia koncepcija buvo „madinga“ tik aštuntajame dešimtmetyje, tačiau vėliau užleido vietą visaverčių ratinių savaeigių pabūklų koncepcijai.

 

Nepaisant šios patrankos amžiaus, ji vis dar naudojama, be Italijos – dar Saudo Arabijoje, Japonijoje, Estijoje, kartu su Ukraina, devyniose šalyse.

Parametrai:

  • Kalibras: 155 mm
  • Vamzdžio ilgis: 6 m
  • Svoris: 9600 kg
  • Aptarnavimas: 8 žmonės
  • Šaudymo nuotolis: 24,7 km (iki 30 km – su aktyviais-reaktyviais sviediniais)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()