[Žinios trumpai] Rusijos spauda skelbia, kad Putinas nepatenkintas čečėnų karių veiksmais Ukrainoje  ()

Kas nuvilia Kremliaus lyderį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vladimiras Putinas iš pradžių pritarė Čečėnijos karių veiksmams Ukrainoje ir gyrė jų drąsą, tačiau dabar Rusijos prezidentas nusivylęs jų vaidmeniu dėl nesėkmių mūšio lauke, teigia šaltiniai, su kuriais konsultavosi buvę Rusijos nepriklausomo leidinio „Medusa“ žurnalistai.

Maždaug tuo pačiu metu V. Putinas suteikė Rusijos didvyrio garbės vardą Adamui Delimchanovui, R. Kadyrovo pusbroliui ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatui.

Tačiau leidinio šaltiniai nurodo, kad Rusijos prezidentas pastaruoju metu ėmė reikšti nusivylimą R. Kadyrovo ir jo armijos veikla socialiniuose tinkluose dėl nesėkmių ir Rusijos kariuomenės pralaimėjimų.

Putino armija nusivylusi, kad Čečėnijos lyderio Kadyrovo vadovaujamos pajėgos žiniasklaidoje reklamuojamos kaip didžiulė jėga, protingesnė ir drąsesnė už likusią Rusijos armiją, nors ir nepasižymi kovine veikla. Tuo tarpu Rusijos slaptąsias tarnybas baugina agresyvus R. Kadyrovo elgesys.

Rusijoje uždrausto žmogaus teisių memorialinio centro atstovas Olegas Orlovas įrodinėjo, kad Čečėnijos lyderis užima ypatingą vietą ta prasme, kad jam leidžiama kalbėti ir veikti daugiau, nei tai daro kiti jo rango Rusijos pareigūnai ir politikai.

„Kaip ir bet kuriam kitam diktatoriui, Putinui reikia kuo nors pasikliauti. Pagrindinis jo paramos šaltinis yra įvairių rūšių silovikai (rus. kalboje silovikas yra policijos, armijos ir bet kurios kitos valstybinės teisėsaugos organizacijos narys). Ir kaip bet kuris kitas diktatorius, Putinas turi turėti kontrolės ir pusiausvyros sistemą šiame jėgų tinkle. Kadyrovas yra tik pėstininkas Putino žaidime. Putinas turi turėti papildomų jėgų, kad atsvertų visas kitas stiprybes. Čečėnijos faktinio dalyvavimo kare mastas ir jo poveikis karo veiksmams yra neproporcingas žiniasklaidos dėmesiui, kurio ji sulaukia. Jis tai daro tyčia. Sulauk daug visuomenės dėmesio! Šia prasme jo viešųjų ryšių kampanija sėkminga – jis laimėjo šiame fronte“, – sakė Olegas Orlovas žiniasklaidos projekte „Get Kit“, kurį įkūrė buvę „Meduza“ žurnalistai.

 

Būtent todėl R. Kadyrovas sukritikavo Rusijos delegacijos derybose su Ukraina lyderį Vladimirą Medinskį ir jo pareiškimą, kad Rusija išveda savo karius iš Kyjivo ir Černihivo frontų. Be to, Čečėnijos lyderis viešai ginčijosi ir su Kremliaus atstovu Dmitrijumi Peskovu, su kuriuo diskutavo apie „patriotizmą“.

„Get Kit“ straipsnio autoriai konsultavosi su nepriklausomais žurnalistais ir šaltiniais Čečėnijos valdžioje. Jie teigia, kad be Rusijos gvardijos ir Rusijos vidaus reikalų ministerijos padalinių, tiesiogiai pavaldžių Kadyrovui, Čečėnijoje yra ir kai kurių dalinių, kurie buvo priverstinai arba savanoriškai dislokuoti kituose frontuose.

 

Rusijos karinė vadovybė skiria kadyroviečius ir priverstinai mobilizuotus čečėnus. Dažniausiai kadyroviečiai savo viešųjų ryšių medžiagą filmuoja vietovėse, kuriose neturi tiesioginio ryšio su Ukrainos kariuomene. Tuo tarpu karštuosiuose taškuose dislokuojami priverstinai mobilizuoti čečėnai.

Nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos priemonės „Mediazona“ žurnalistai teigė, kad jų šaltinių teigimu, Čečėnijos lyderio Kadyrovo vadovaujami kariai per mūšį Ukrainoje patyrė didelių nuostolių, tačiau tai būtų gerai nuslėpta nuo vyriausybės, rašo „Ukrainska Pravda“.

Ramzanas Kadyrovas per „ugdomąją“ diskusiją su Rusijos jaunimu taip pat sakė, kad Rusijos prezidentas neturėtų skelbti mobilizacijos, o Rusijos piliečiai „turėtų mobilizuotis aplink prezidentą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: