[Žinios trumpai] Geriausias karinis dronas visame pasaulyje? Rusai jį taip keikia, kad jis tapo pačiu geidžiamiausiu - jo nori visas pasaulis, šlovė rovė į dangų  ()

Pasak drono gamintojo, karas Ukrainoje pavertė visą pasaulį „Bayraktar TB2“ bepiločių orlaivių klientais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po Ukrainos įvykdyto Rusijos artilerijos sistemų ir šarvuočių sunaikinimo su Turkijos dronais „Bayraktar TB2“, pasak jų kūrėjo, „visas pasaulis“ tapo šio drono užsakovu, praneša „Reuters“.

Selcukas Bayraktaras, vadovaujantis „Baykar“ Stambule su savo broliu Haluku, sakė, kad dronai parodė, kaip technologijos keičia šiuolaikinį karą.

„Bayraktar TB2 daro tai, ką turėtų daryti – pašalina kai kurias pažangiausias priešlėktuvines ir pažangiausias artilerijos bei šarvuotųjų transporto priemonių sistemas“, – parodoje Baku kartu su naujuoju dronu „Akinci“ Selcukas sakė „Reuters“.

Bent jau kurį laiką TB2, kuris yra 12 metrų pločio ir gali pakilti iki 7 600 metrų aukštį, prieš sunaikindamas tankus ir artileriją lazeriu valdomomis bombomis, padėjo sumažinti karinį pranašumą.

Bepiločio orlaivio reputacija tokia aukšta, kad Ukrainoje jau kuriamos patriotinės dainos apie „Bayraktar TB2“, pašiepiančios Rusijos kariuomenę.

Be satyros, bepilotis orlaivis „Bayraktar“ sulaukė Rusijos prezidento Vladimiro Putino dėmesio, o Gynybos ministerija apie tai viešai kalbėjo mažiausiai 45 kartus nuo karo pradžios vasario 24 d.

„Baykar“, kurią devintajame dešimtmetyje įkūrė Bayraktarų tėvas Ozdemiras Bayraktaras, dėmesį į dronus sutelkė 2005 m., kai Turkija siekė sustiprinti savo vietinę gynybos pramonę.

TB2 buvo toks veiksnys konfliktuose Sirijoje, Irake, Libijoje ir Kalnų Karabache, taip pat Ukrainoje, kad dabar yra Turkijos pasaulinio gynybos eksporto vinis.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sako, kad tarptautinė TB2 ir pastaruoju metu „Akinci“ paklausa yra didžiulė.

 

Bayraktaras, kuris yra vedęs Erdogano dukrą, sakė, kad „Baykar“ galėtų pagaminti 200 TB2 dronų per metus. Jis sakė besididžiuojantis tuo, kad bepiločiai orlaiviai buvo naudojami Kalnų Karabache – Turkijos sąjungininko Azerbaidžano etniniame armėnų anklave, kur Baku pajėgos 2020 metais atkovojo teritorijas, ir Ukrainoje.

„Tai nelegali invazija, todėl TB2 padeda garbingiems Ukrainos žmonėms apginti savo šalį. Neteisėta Karabacho okupacija buvo mums stiprus smūgis. O kaip inžinieriams, kuriantiems technologijas, man didelė garbė padėti mūsų broliams ir seserims atgauti savo žemę“, – sakė jis.

Rusija prieš dvi savaites pristatė naujos kartos lazerinius ginklus, įskaitant mobiliąją sistemą, kuri, pasak Maskvos, gali apakinti palydovus ir sunaikinti dronus.

Tačiau Bayraktaras, gimęs Stambule ir studijavęs Pensilvanijos universitete bei Masačusetso technologijos institute, teigė, kad tokie ginklai neveiksmingi prieš TB2.

 

„Jų nuotolis yra ribotas, todėl jei sensorinis nuotolis ir amunicijos nuotolis bus ilgesnis, jie nebus veiksmingi“, – sakė jis.

„Baykar“ dirba su TB3, kuris turi sulankstomus sparnus ir gali pakilti arba leistis ant trumpo tako lėktuvnešių ir nepilotuojamo naikintuvo, vadinamo MUIS arba Kizilelma.

„Kizilelmos pirmasis skrydis įvyks kitais metais, o TB3 bus šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje“, – sakė Bayraktaras.

„Jei žvelgsime į ilgesnį laikotarpį, mes dirbame su taksi bepiločiais orlaiviais – tam turime sukurti daugiau aukščiausios klasės technologijų, kurios iš esmės yra dirbtinis intelektas, tačiau tai pakeis žmonių gabenimo į miestus būdą“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(0)
(54)

Komentarai ()