[Žinios trumpai] „Švenčiama per anksti. Kova gali būti pralaimėta“. NATO generolas apie galimą naują Rusijos taktiką, proveržį ir ko reikia, kad Ukraina atsilaikytų  ()

Buvęs NATO sąjungininkų Europoje vadas apie tai, ko Ukrainai trūksta Donbase: „Švenčiama per anksti. Kova gali būti pralaimėta“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Wesley Clarkas, vadovavęs NATO kampanijai Kosove, interviu Laisvosios Europos Gruzijos radijui paaiškino, ko reikia, kad Ukraina laimėtų.

Clarko dabartinės padėties mūšio lauke Donbase vertinimu, ukrainiečiai puola šiaurės rytuose, o ginasi rytuose. Ir kritinis lūžio taškas dar nepasiektas. Jeigu rusų kariams pavyks kirsti didžiąsias upes, jie pasieks atvirą žemę, kur turės pranašumą ir kur galės lengviau veržtis į priekį su tankais.

Rusų metodas – veržtis į priekį griaunant kaimus ir taip prasiskverbiant į Ukrainos gynybą, kuri remiasi šiomis vietovėmis prieštankinėms ir priešlėktuvinėms atakoms pradėti. Taigi, jų taktika yra apšaudyti juos artilerija.

Ukrainiečiams reikia ginklų, kad atlaikytų tokį karą. Šiuo metu jie dar neturi nei reikiamų tankų, nei puolimo lėktuvų ir sraigtasparnių, nei pakankamai artilerijos.

Jei rusai prasiveržia pro Ukrainos gynybą ir į teritoriją įžengia su šarvuočių kolona 50 km gylyje, atakoms pradėti reikalingos lokalizavimo, persekiojimo ir kontrolės pajėgos.

„Tiesą sakant, neaišku, kaip iki šiol ukrainiečiams sekasi“, – sako Clarkas, paaiškindamas, kad, jo nuomone, atsižvelgiant į jau teikiamos karinės paramos lygį ir jos veiksmingumą, ji vis dar yra „nepakankama“.

Šiame kovų etape Rusijos kariai kontroliuoja „praktiškai visą pietinę Ukrainos pakrantę ir nemažą Luhansko bei Donecko sričių dalį“, o jei kovos šiame etape nutrūks, apie sėkmę negali būti nė kalbos.

„Ukraina turi gebėjimą kovoti ir ryžtą kovoti, kad juos išstumtų; ko ji neturi, tai yra priemonių tai padaryti“.

Kitas aspektas – Rusija turi savo karinę pramonę, nors jai taikomos griežtos sankcijos ir esą turi tam tikrų problemų, nes ji priklauso nuo Vakarų technologijų. Tačiau Ukraina net to neturi – didžioji dalis technikos ją pasiekia iš šimtų kilometrų, o atvežti visas reikalingas priemones bus vis sunkiau.

Kokios karinės pagalbos dabar reikia Ukrainai, kad ji tikrai laimėtų?

 

Visų pirma, Ukraina turi sugebėti įveikti Rusijos artileriją, nes tokiu būdu rusai neturės tiek galimybių prasibrauti per Ukrainos gynybą ir ryžtingai žengti į priekį.

Reikia smogti Rusijos pajėgoms su artilerija, jos bus sustabdytos nuo miestų naikinimo.

Antra, Ukrainos pajėgoms reikia tarnybų paramos. Jie gali patys susitvarkyti su radarais ir bepiločiais orlaiviais, tačiau jų poreikiai gali būti didesni, gali prireikti daugiau.

Tačiau svarbiausia yra artilerija – jiems reikia didelių kiekių artilerijos ir amunicijos.

Ukrainai reikia savo oro gynybos pajėgų. Ukrainiečiams reikia atakos sraigtasparnių, oras-žemė raketų. Jie jų neturi. Jie turi tik gal 2, 3 išvykas per dieną, jiems reikia gal 50 per dieną.

 

Jie turėjo pakankamai stiprią oro gynybą aplink Kyjivą, kad sulaikytų Rusijos lėktuvus, tačiau 300 km Donbaso priekyje atodanga yra didesnė ir nepakankama.

Jiems taip pat reikia priešlaivinių raketų. Rusai vis dar turi daug laivų, iš kurių paleidžia raketas „Kalibr“. Kodėl ukrainiečiams neturėtų būti suteikta galimybė juos pulti?

Odesos uostas laukia, kol bus išvežti milijonai tonų grūdų, kuriuos rusai blokuoja.

„Turint tinkamas nepilotuojamas sistemas ir tolimojo nuotolio priešlaivines raketas, Juodoji jūra galėtų būti išlaisvinta.“

Ukrainiečiams taip pat reikėtų daugiau šarvuočių, o taip yra todėl, kad jiems reikia manevrinių pajėgų kurios pramuštų priešo gynybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()

Susijusios žymos: