Robotas Švedijoje sužalojo gamyklos darbininką  (18)

Po incidento, kai sugedęs robotas vienoje Švedijos gamykloje "užpuolė ir vos neužmušė" jį bandžiusį sutaisyti darbininką, bendrovei buvo skirta 25 000 kronų (maždaug 3000 JAV dol.) bauda, pranešė šalies naujienų agentūra TT.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį įvykį tyrė policija ir Švedijos darbo aplinkos inspekcija, sakoma pranešime. Pasak naujienų agentūros, iš pradžių bylą tyręs prokuroras Leifas Johanssonas svarstė baudžiamosios atsakomybės taikymą, bet po to nutarė apsiriboti prašymu teismui skirti baudą.

„Dar niekad nesu girdėjęs, kad robotas tokiu būdu atakuotų žmogų“, - sakė jis TT.

Pranešama, kad incidentas vienoje į šiaurę nuo Stokholmo esančio Balsta (Bålsta) miesto gamykloje įvyko dar 2007 m. Vienas gamyklos darbuotojas bandė sutaisyti sugedusį robotą, paprastai naudojamą sunkiems akmenims kilnoti. Manydamas, kad išjungė elektros maitinimą, nieko blogo nenujaučiantis darbininkas prisiartino prie roboto. Tačiau šis staiga atgijo ir tvirtai sugriebė žmogų už galvos. Šiam pavyko „apsiginti“, tačiau po grumtynių su robotu buvo sunkiai sužeistas.

„Jam labai pasisekė – buvo sulaužyti tik keturi šonkauliai, ir gyvas liko tik per plauką“, - sakė prokuroras. Jis griežtai įspėjo gamyklos administraciją už netinkamas darbo saugos procedūras, tačiau pripažino, kad kaltas buvo ir pats darbininkas, praneša agentūra TT.

Kol kas šis incidentas tik darbo saugos nesilaikymas, tačiau robotams "protingėjant" gali kilti ir žymiai nemalonesnių situacijų. Tad gal tikrai pats laikas mąstyti apie robotų garbės kodekso sudarymą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)