Mokslininkų perspėjimas: žmonijai būtina atsisakyti iškastinio kuro  (20)

Maždaug trys ketvirtadaliai pasaulyje šiandien iškasamo kuro turi būti palikti ramybėje – tik taip išvengsime pavojingų klimato pokyčių. Tokią nuomonę pareiškė mokslininkai iš Oksfordo ir Potsdamo universitetų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot jų, nors per 100 pasaulio valstybių yra sutarusios neleisti klimato temperatūrai pakilti dar 2 °C, to nepavyks padaryti smarkiai nesumažinus iškasamo kuro naudojimo.

Jie priduria, kad dabartiniais tempais naudojant fosilijų kurą užsibrėžta 2 °C riba bus peržengta 2050-aisiais. „Pavojingų klimato pokyčių išvengsime tik apriboję anglies dvideginio išmetimą į atmosferą, o ne kasmet mažindami emisijų skaičių“, – teigia Mylesas Allenas, fizikas iš Oksfordo universiteto.

„Reikia pasitraukimo strategijos: ne tik mažinti anglies dvideginio emisijas šiandien, tačiau būtinas planas, numatantis, kaip visiškai neišmesti anglies dvideginio į atmosferą“, – pridūrė jis. Skaičiuojama, kad nuo XIX amžiaus Žemės klimato temperatūra jau pakilo 0,7 °C.

„Panašu, kad per 250 metų žmonija išskyrė pusę trilijono anglies dvideginio emisijų. Šiandien tiek sudegintume per mažiau nei 40 metų“, – pastebėjo M. Allenas.

BBC praneša, kad tame pačiame žurnalo „Nature“ numeryje publikuojama ir Vokietijos mokslininkų studija, kurioje taip pat teigiama, kad užsibrėžtą tikslą galima pasiekti „tik atsisakius iškastinio fosilijų kuro“.

„Tik greitai atsisakę naudoti fosilijų kurą, turėsime šansą išvengti pavojingo klimato atšilimo“, – teigia Malte Mainshausenas iš Potsdamo universiteto. Anot jo skaičiavimų, tokiais tempais naudodami iškastinį kurą 2 °C ribą pasieksime po 20-ies metų.

Šios studijos autoriai teigia, kad kiekviena šalis, norinti prisidėti, kad klimato temperatūra nepakiltų 2 °C, per metus savo emisijų skaičių turi mažinti bent 6 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: