Galingiausi Nvidia ir AMD lustai yra pasaulio ateitis - JAV imasi griežtos kontrolės: skelbiama, kas vyksta  ()

Jungtinės Valstijos sustiprino savo pastangas nutraukti pažangių technologijų srautą į Kiniją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV nurodė „Nvidia Corp“ (NVDA.O) ir „Advanced Micro Devices“ (AMD.O) nustoti ten siųsti savo pavyzdinius dirbtinio intelekto lustus.

Nors šios naujienos sukrėtė lustų sektorių ketvirtadienį uždarius rinkas, o Filadelfijos puslaidininkių indeksas sumažėjo 1,9%, o „Nvidia“ ir AMD – atitinkamai 7,6% ir 3%, JAV pareigūnų laiškai buvo skirti siaurai, bet kritiškai Kinijos skaičiavimo pramonės daliai.

Panašu, kad taisyklėse pagrindinis dėmesys skiriamas lustams, vadinamiems GPU su galingiausiomis skaičiavimo galimybėmis, kritinei, bet nišinei rinkai, kurioje yra tik du reikšmingi žaidėjai – „Nvidia" ir AMD. Vienintelis jų potencialus varžovas – „Intel Corp" (INTC.O) – bando prasibrauti į rinką, bet kol kas neišleido konkurencingų produktų.

Iš pradžių sukurti vaizdo žaidimams, GPU arba grafinių apdorojimo plokščių naudojimas buvo  išplėstas iki platesnės programos, apimančios dirbtinio intelekto darbą, pvz., vaizdų atpažinimą, kačių nuotraukų skirstymą į kategorijas arba skaitmeninių palydovinių vaizdų karinei įrangai apdirbimą. Kadangi visi lustų tiekėjai yra amerikiečiai, JAV kontroliuoja prieigą prie technologijos.

Kai kurie nacionalinio saugumo ekspertai manė, kad JAV žingsnis truks ilgai.

GPU „visiškai nekontroliuojamai buvo tiekiami Kinijai ir Rusijai, todėl daugeliu atžvilgių aš vertinu šį veiksmą kaip savotišką pasivijimą ten, kur tikriausiai turėjo būti kontrolė, jei tikrai rimtai stengėmės sulėtinti Kinijos dirbtinio intelekto augimą", - sakė Emily Kilcrease, Naujojo Amerikos saugumo centro vyresnioji bendradarbė.

 

Panašu, kad JAV prekybos departamentas, atsisakęs komentuoti naujas taisykles, kurias jis parengė, pastangas skyrė siauros specifikos lustams.

Vieninteliai produktai, pasak „Nvidia", kurie bus uždrausti, yra A100 ir H100 lustai. Kiekvienas iš šių lustų kainuoja dešimtis tūkstančių dolerių, o sukomplektuoti kompiuteriai su jais kainuoja šimtus tūkstančių dolerių.

Panašiai AMD teigė, kad naujas reikalavimas turi įtakos tik jos galingiausiam MI250 lustui, kurio versija naudojama „Oak Ridge" nacionalinėje laboratorijoje, vienoje iš kelių JAV superkompiuterių svetainių, kontroliuojančių branduolinius ginklus. Mažiau galingiems lustams, tokiems kaip AMD MI210 ir senesniems tai įtakos neturės.

Galingieji lustai pasižymi gebėjimu greitai, didžiuliu mastu ir labai tiksliai atlikti dirbtinio intelekto darbinius skaičiavimus. Mažiau galingi AI lustai gali veikti greitai ir esant žemesniam tikslumo lygiui, kurio pakanka žymint draugų nuotraukas ir kai retkarčiais padarytos klaidos kaina yra nedidelė, tačiau jų galios nepakanka kurti naikintuvams.

 

Vienintelis pagrindinis AMD ir „Nvidia" lustų konkurentas rinkoje yra vis dar neišleistas „Intel Ponte Vecchio“ lustas, kurio pirmasis klientas yra „Argonne National Lab", dar viena JAV įstaiga, susijusi su  branduoliniais ginklais.

„Nors mes suprantame, kad JAV vyriausybė ir toliau svarsto naujus apribojimus, nebuvo paskelbta jokių naujų eksporto kontrolės taisyklių ir šiuo metu nėra jokių pokyčių mūsų versle“, – „Reuters“ pranešime sakė „Intel“. „Mes atidžiai stebime procesą".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()