Paviešintas kraupus Rusijos planas dėl Ukrainos: tai tokia beprotybė, kad niekas nepatikėjo - buvo tik vienas regionas, kurio bijojo pats Putinas  ()

„The Washington Post“ rašo, kad rusai planavo palikti nedidelę Vakarų Ukrainos dalį neokupuotą, nes, anot Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino, ten gyvena „nepataisomi neonaciai rusofobai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 metų spalį, likus penkiems mėnesiams iki Rusijos invazijos į Ukrainą, JAV žvalgyba žinojo apie agresyvius Kremliaus planus. Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete buvo surengtas skubus slaptas susitikimas.

Tai pranešė amerikiečių leidinys „The Washington Post“, remdamasis informuotais šaltiniais.

Susitikimo metu žvalgyba pateikė įrodymus, kad Kremlius turi įžūlų planą r ruošiasi okupuoti Ukrainą. Taip nusprendė agentai, remdamiesi palydoviniais duomenimis apie Rusijos karių veiklą prie Ukrainos sienų, perimtais slaptais duomenimis, taip pat iš vidinių Kremliaus šaltinių gaunamų pranešimų.

Vašingtonas perspėjo sąjungininkus ir partnerius Europoje, įskaitant  Kyjivą, apie Maskvos planus. Tačiau jie ne iš karto patikėjo, nes manė, kad tai yra visiška Maskvos beprotybė.

„Tai buvo nepaprastai įžūlus planas, keliantis grėsmę rytiniam NATO flangui ar net visam Europos saugumui, susiformavusiam po Antrojo pasaulinio karo“, – rašo „The Washington Post“.

Vašingtonas žinojo, kad Kremlius planuoja invaziją, įskaitant įsiveržimą ir iš Baltarusijos teritorijos. Buvo planuojama užgrobti Kyjivą nusileidžiant Gostomelio aerodrome ir šturmuojant sostinę. Rusai planavo Kyjivą paimti per 3-4 dienas, teisėtai išrinktą prezidentą Volodymyrą Zelenskį pašalinti ir įkurti marionetinę vyriausybę, kuri būtų visiškai jų kontroliuojama.

 

Likusios Ukrainos teritorijos užėmimas, pagal Kremliaus planą, turėjo užtrukti dar kelias savaites.

Tuo metu data dar nebuvo tiksliai numatyta. Buvo tik aišku, kad operacija buvo ruošiama žiemą dėl lengvesnio karinės technikos pravažiavimo Ukrainoje.

„The Washington Post“ rašo, kad rusai planavo palikti nedidelę Vakarų Ukrainos dalį neokupuotą, nes, anot Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino, ten gyvena „nepataisomi neonaciai rusofobai“.

 

Leidinys mano, kad Kremlius nesitikėjo griežtų Vakarų sankcijų, reaguojant į Ukrainos okupaciją. Rusijos valdžia tikriausiai manė, kad viskas kainuos tik „gilų susirūpinimą“, nes pasaulis nebuvo pasiruošęs eskalacijai ir kivirčui su Maskva.

Po nerimą keliančio spalio mėnesio susitikimo Ovaliniame kabinete, JAV prezidentas Joe Bidenas nusprendė nusiųsti į Maskvą „pasiuntinį“ su perspėjimu, kad agresija neliks nenubausta, bet Rusijos valdžia nepaisė šio įspėjimo. Kaip paaiškėjo, veltui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(198)
(5)
(193)

Komentarai ()