„Jie būtų paėmę mus per tris dienas”: Zelenskis atsakė, kodėl neįspėjo ukrainiečių apie artėjantį Rusijos puolimą (Video)  (4)

Anot Ukrainos prezidento, Rusijos invazijos planų paskelbimas būtų sukėlęs paniką ir ekonominę nelaimę, dėl kurios šalis pasinertų į chaosą ir taptų lengvu įsibrovėlių grobiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „Washington Post“ duotame interviu teigė tikėjęs Rusijos invazijos galimybe, o ir signalų iš partnerių gavo dar gerokai prieš jai prasidėjus. Tačiau valstybės vadovas manė, kad teisinga nesėti panikos tarp ukrainiečių.

„Jūs negalite man tiesiog pasakyti: „Žiūrėk, tu turi pradėti ruošti žmones dabar ir pasakyti jiems, kad reikia taupyti pinigus, kaupti maisto atsargas“, – sakė Zelenskis. „Jei būtume apie tai iš anksto pranešę – kaip kad norėjo kai kurie asmenys, kurių neįvardysiu – jau nuo praėjusių metų spalio būtume praradę po 7 milijardus dolerių per mėnesį, o tuo metu, kai rusai užpuolė, jie būtų paėmę mus per tris dienas. Apskritai mūsų vidinis jausmas buvo teisingas: jei būtume kėlę sumaištį tarp žmonių prieš invaziją, rusai būtų tiesiog mus suriję. Nes chaoso laikais žmonės bėga iš šalies.“

Prezidento teigimu, per mėnesį netekus 7 milijardų dolerių šalyje kiltų politinis karas, dėl kurio būtų įvykęs valdžios nuvertimas ir visiškas chaosas esant sunkiam šildymo sezonui. Nors ir be šito ekonomikai buvo sunku: nuo 2022 metų pradžios, kai žiniasklaidoje pasirodė daug informacijos apie galimą invaziją, ukrainiečiai iš indėlių išsiėmė dešimtis milijardų dolerių.

Visa tai, tikino Zelenskis, yra hibridinio karo, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą, rezultatas. Agresorius smogė įvairiais būdais: energetiniais, politiniais, finansiniais.

„Jie tai padarė tam, kad jų invazijos metu mes jau būtume skuduras, o ne šalis. Bet mes tam nepasidavėme.“ – sakė Volodymyras Zelenskis. „Tegul ateityje žmonės nuspręs, ar mes pasielgėme teisingai, ar ne. Jaučiau, kad jie nori mus paruošti švelniam šalies atidavimui. Ir tai baisu.“

Kaip Vakarai perspėjo apie karą?

 

Nuo 2021-ųjų rudens Vakarai nuolat perspėjo Ukrainą ir kitus jos partnerius apie galimą plataus masto Rusijos armijos invaziją. Sausio mėnesį prezidentas Zelenskis siekė išsklaidyti ukrainiečių baimes sakydamas, kad ažiotažas apie galimą Rusijos ataką buvo kurstomas siekiant „patikrinti ukrainiečių nervus“ ir sukelti nuolatinį nerimo jausmą. Jis pabrėžė, kad Rusijos invazijos pavojuje nėra nieko naujo, nes karas vyksta jau aštuntus metus ir ragino piliečius nepanikuoti, tikėti kariuomene ir ramiai kurti metų planus.

 

Vasario 17 d. JAV ambasadorė Jungitnėse Tautose Linda Thomas-Greenfield tiesiai šviesiai pareiškė, kad Rusija „eina neišvengiamos invazijos link“.

Birželio 11 dieną JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Zelenskis nepaisė perspėjimų, jog Rusija pradės plataus masto invaziją į Ukrainą.

Atsakydamas į tai, Ukrainos prezidentas sakė, jog Kyjivas ne kartą prašė Vakarų šalių įvesti prevencines sankcijas Rusijai. Be to, sąjungininkai netiekė reikiamų ginklų ir oro gynybos sistemų iki viso masto karo pradžios, nors Ukraina to prašė. Volodymyras Zelenskis įsitikinęs, kad jei jis būtų išgirstas, Ukraina būtų turėjusi daugiau galimybių sustabdyti Rusijos invaziją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(0)
(48)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: