„Facebook" dalina vartotojų adresus ir telefonus  (21)

Socialinio tinklo „Facebook„ vartotojų privatumui iškilo nauja grėsmė: „Facebook“ trečiųjų šalių programoms nusprendė suteikti prieigą prie savo vartotojų adresų ir mobiliųjų telefonų numerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Facebook" plėtotojų tinklaraštyje, skirtame ne šioje bendrovėje dirbantiems programuotojams, kuriantiems paslaugas remiantis „Facebook Platform“ programine aplinka, prieš kelias dienas buvo pristatyta nauja šios platformos teikiama galimybė, pranešė žurnalas „The Atlantic". Už ryšius su „Facebook“ skirtų programų kūrėjais atsakingo bendrovės darbuotojo Jeffo Boweno pranešime informuojama apie naują galimybę pagal pareikalavimą gauti konkrečių „Facebook" vartotojų gyvenamosios vietos adresus ir mobiliųjų telefonų numerius. Pasak J. Boweno, dabar trečiųjų šalių programuotojai gali kreiptis dėl naujų „user_address“ ir „user_mobile_phone" leidimų, kuriuos būtų galima naudoti savo kuriamose programose.

„Atkreipkite dėmesį, kad šie leidimai suteikia tik prieigą prie vartotojo adreso ir mobiliojo telefono numerio, o ne jų draugų adresų ir jų telefonų numerių“, – pabrėžiama „Facebook„ atstovo pranešime.

Naująją „Access my Contact Information“ parinktį, pasirodančią iššokančiame „Facebook„ „Request for Permission“ lange, kai portalo vartotojas bando pasinaudoti nauja „Facebook" ar daugybės kitų „Facebook Platform“ platformą naudojančių interneto svetainių programa ar funkcija, „The Atlantic" pavadino nauju „Facebook“ privatumo skandalu.

Tam pritarė ir kompiuterinio saugumo srityje dirbančios bendrovės „Sophos„ vyresnysis konsultantas Grahamas Cluley, pareiškęs, kad ši „Facebook“ naujovė yra naujas „Facebook" keliamo pavojaus savo vartotojų privatumui lygmuo.

„Šešėlinių“ programų kūrėjai dabar lengviau nei bet kada galės gauti asmeninio pobūdžio informaciją iš pačių vartotojų. Nesunku įsivaizduoti, kad, pavyzdžiui, blogi vaikinai gali sukurti kenkėjišką programą, kuri renka mobiliųjų telefonų numerius ir po to naudoja šią duomenų bazę SMS brukalams ar perpardavinėja šiuos duomenis telerinkodaros bendrovėms", – sakė jis.

G. Cluley teigimu, nors „Facebook“ vartotojų adresai ir mobiliųjų telefonų numeriai atskleidžiami to prašančioms „Facebook" programoms tik tuo atveju, jei patys vartotojai su tuo sutinka, kasdien įvyksta daugybė įsilaužėlių vykdomų atakų, kuriomis siekiama apgauti vartotojus ir priversti juos padaryti tai, ko norima. Jis patarė „Facebook“ vartotojams nedelsiant pašalinti iš savo „Facebook" paskyros adresus ir telefonų numerius.

Tačiau kiti ragina privatumo problemas „Facebook“ tinkle spręsti iš esmės – panaikinti savo paskyrą jame. „Aš manau, kad „Facebook„ duoda daugiau naudos, nei pridaro žalos, tačiau tokį variantą verta apsvarstyti“, – pastebėjo „The Atlantic" redaktorius Nicholas Jacksonas. Beje, vienas „Facebook“ vartotojas jau rado originalų būdą, kaip spręsti šią privatumo problemą: kadangi, pasak jo, dabar „Facebook" leidžia programoms gauti prieigą prie jo adreso ir telefono numerio, jis savo paskyroje nurodė paties „Facebook“ klientų aptarnavimo telefoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: