Kompiuteriniam virusui sukako 40 metų  (4)

Pirmasis kompiuterinis virusas buvo aptiktas 1971 metų kovo 15 dieną. Šis virusas buvo pavadintas „Creeper“. Jis nebuvo labai pavojingas, o vienas iš jo kenkėjiškų veiksmų buvo infekuotojo kompiuterio ekrane iššokanti žinutė „I'm the creeper, catch me if you can!“ (išvertus iš anglų kalbos - „Aš – vijoklis, pagauk mane, jei tik sugebi!”).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis virusas taip pat kartais pradėdavo spausdinti failus, tačiau po kiek laiko spausdinimą nutraukdavo ir peršokdavo į kitą kompiuterį. „Creeper“ plito interneto pradininko - ARPANET tinklo - kompiuteriuose.

Šis virusas ir pradėjo skaitmeninį virusų kūrėjų ir kompiuterių vartotojų bei antivirusinių programų gamintojų karą, kuris tęsiasi iki šiol ir auga geometrine progresija. Manoma, kad 1990 metais buvo maždaug 1300 virusų, o dabar šis skaičius pasiekė 200 milijonų.

Keičiasi ne tik skaičiai, bet ir virusų pobūdis. Jei ankstyvieji virusai buvo tik erzinantys, dažniausiai sukurti programuotojų, norinčių pademonstruoti savo sugebėjimus, tai šiuolaikiniai dažnai yra kriminalinio pobūdžio, skirti pavogti duomenis, sutrikdyti internetinių sistemų darbą, užvaldyti kompiuterius. Pirmasis virusas, pasižymėjęs tokiu „komerciniu“ potencialu, buvo „Melissa“, pasirodęs 1999 metais, o 2005 pasirodė „MyTob“ – pirmasis virusas, galėjęs sukurti kompiuterių-zombių tinklus, valdomus piktavalių programišių.

Ši karas nė nemano silpti, ir, daugelio ekspertų nuomone, jis tik plėsis, skverbdamasis ir į kitus skaitmeninius prietaisus, naudojančius operacines sistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(3)
(-3)

Komentarai (4)