Ką reiškia PA raidėmis žymimas rodiklis, kai kalbama apie dulkių siurblius? Kas tai per parametras, kaip susijęs su valymo greičiu, kodėl jis toks svarbus, koks būna robotams siurbliams, o koks rankiniams siurbliams  ()

Jei rinksitės dulkių siurblį, į ką pirmiausia atkreipsite dėmesį? Galbūt į baterijos talpą, jei tai bus belaidis įrenginys? O gal į svorį, dulkių talpos pasiekiamumą? Galbūt įdomiausia tai, kokius priedus gamintojas sudės į pakuotę? Kad ir kokie būtų jūsų prioritetai, būtinai turite atkreipti dėmesį į „Pa“ raidėmis lydimus skaičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pa - tai sutrumpintas Si sistemos slėgio matavimo vieneto Paskalio pavadinimas. 1 Pa - tai slėgis, kai vieno Niutono jėga statmenai veikia į 1 kvadratinio metro plotą. Paskaliai naudojami įvairiose situacijose, tačiau, kad ir kaip keistai tai skambėtų, labiausiai praverčia moksle, pramonėje ir perkant dulkių siurblius.

Paskaliais nurodoma dulkių siurblio siurbimo jėga. Tai yra, kokį slėgį jis gali sukurti prie savo siurbimo angos, kuri beveik visada yra kokiame nors antgalyje. Dulkių siurbliai turi nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių Paskalių (kilopaskalių arba kPa), priklausomai nuo jų kainos, pozicijos rinkoje ir naudojamų technologijų. Kuo daugiau Paskalių turi dulkių siurblys, tuo geriau. Norint susiurbti didesnes, sunkesnes šiukšles reikia didesnės siurbimo jėgos.

Taigi, kuo daugiau Paskalių, tuo geriau dulkių siurblys veiks. Aišku, tai yra sąlyginis teiginys, nes iš tikrųjų daug priklauso ir nuo to, kaip tas slėgis išnaudojamas - jei siurblio antgalis yra prastos kokybės, jis gali neišnaudoti visos siurbimo galios. Taip pat pasakytina, kad skirtingo tipo dulkių siurbliai stipriai skiriasi siurbimo galia.

Pavyzdžiui, viršuje pavaizduotas robotinis dulkių siurblys „Roborock S55“ už €354.65 yra labai galingas, lyginant su kitais panašiais įrenginiais - jo siurbimo galia siekia 2000 Pa. Tokią pat siurbimo galią turi ir „Roborock S50“ už €337.35 - iš esmės tai identiški robotai, skiriasi tik spalva ir kodo numeris. 

O štai pirmos kartos „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ už €239.60 jau turi šiek tiek mažesnę siurbimo galią - 1,800PA. 

Tai galingiausi robotai siurbliai - daugelio kitų robotinių dulkių siurblių siurbimo jėga svyruoja nuo 800 iki 1500 Pa. Pavyzdžiui, „ILIFE A6“ už €164.35 turi 1000PA siurbimo galią.

Palyginimui, „Puppyoo WP536“ už €118.50, rankinis belaidis dulkių siurblys jau išvysto 6,36 kPa - daugiau nei tris kartus didesnę siurbimo galią. Kaip tai įmanoma?

Na, „Roborock S55“ sveria 3,5 kg - į šį svorį įeina 5200 mAh baterija, elektros varikliai, eilė sensorių, dideli ratai, šlavimo šepetėliai, išmanieji komponentai, grindų plovimo priedai ir taip toliau. „Puppyoo WP536“ sveria 2,5 kg ir turi ženkliai mažesnę 2200 mAh bateriją. Taigi, didžiąją šio siurblio dalį sudaro tik valymui skirti komponentai.

Taip pat nepamirškime ir to, kad „Puppyoo WP536“ ir „Roborock S55“ būtų naudojami skirtingai. Rankinis dulkių siurblys būtų naudojamas 1-2 kartus per savaitę, todėl turėtų surinkti sunkesnį purvą. O robotas veiktų kasdien ar kas porą dienų, todėl daug purvo prisikaupti tiesiog nepakaktų laiko.

Bet ir 6,36 kPa rankiniam dulkių siurbliui nėra daug. Štai „Alfawise SV – 829“ vos už €43.23 gali pasigirti 13 kPa siurbimo galia.

Iš kur tiek daug? Viskas labai paprasta - „Alfawise SV – 829“ neturi baterijų. Kadangi nereikia rūpintis baterijų darbo laiku, siurblys gali turėti didesnį, galingesnį variklį. „Alfawise SV – 829“ variklio galingumas siekia 700 W, o prieš tai aprašyto „Puppyoo WP536“ - 120 W. Nors su variklio galia siurbimo galia didėja neproporcingai, įprastai galingesni siurbliai turi didesnę siurbimo galią.

Tačiau nemanykite, kad viskas labai paprasta ir kad akumuliatoriniai siurbliai visada turi mažesnę siurbimo jėgą. Tai tiesa tik tam tikrame rinkos segmente. Tai yra, jei lygintume du maždaug vienodai kainuojančius dulkių siurblius, tikėtina, kad belaidis siurbtų šiek tiek silpniau. Tačiau brangūs dulkių siurbliai turi geras baterijas, modernius variklius ir efektyvias oro linijas bei filtrus. Štai „Xiaomi ROIDMI XCQ01RM“ už €259.50 yra įspūdingas belaidis dulkių siurblys - lenkia visus iki šiol paminėtus pavyzdžius.

„Xiaomi ROIDMI XCQ01RM“ siurbimo jėga siekia 18,5 kPa, nors variklio galia yra 415 W. Tačiau šis dulkių siurblys yra 6 kartus brangesnis už laidinį „Alfawise SV – 829“ ir 2 kartus brangesnis už belaidį „Puppyoo WP536“. Bet jis jau prilygsta geriausiems pasaulyje akumuliatoriniams siurbliams - galima drąsiai lyginti net su keliais kartais brangesniais „Dyson“ analogais.  

Tokios siurbimo jėgos pakanka susiurbti ir nedideliems akmenukams.

Taigi, kokia siurbimo jėga turėtų pasižymėti jūsų dulkių siurblys? Viskas priklauso nuo jūsų poreikių, tačiau paprastai kalbant, kuo didesnis skaičius parašytas prieš Pa raides, tuo geresnis siurblys. Tačiau tai nereiškia, kad robotai-dulkių siurbliai namus valo prastai - 1000-2000 Pa slėgis yra pakankamas ir gana didelėms atliekoms pakelti. Plius, šie siurbliai namus valo dažniau.

Tuo tarpu rankiniams dulkių siurbliams reikia siurbti stipriau, nes jie yra naudojami rečiau. Kuo didesnė siurbimo jėga, tuo mažiau kartų reikės dulkių siurbliu brūžinti tą pačią vietą. Tik nemanykite, kad su 6-10 kPa siurbimo jėgos įrenginiu nepavyks tinkamai išvalyti namų. Pavyks, tik užtruksite šiek tiek ilgiau nei naudodami 18-20 kPa prietaisus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: