Kas geriau - „iRobot Roomba 980“ ar dabar su nuolaida 4 kartus pigesnis ir geriausiu vadinamas kiniškas dulkių siurblys „Xiaomi Mi Robot Vacuum“: titanų dvikova ir netikėtos išvados (Apžvalga, Video)  (2)

Gal ne taip plačiai kaip išmanieji telefonai, bet ir robotai dulkių siurbliai pasaulyje tampa vis populiaresni. „iRobot“ kompanija, sukūrusi „Roomba“ prekės ženklą, gal ir nėra taip plačiai žinoma, kaip tokie technologijų gigantai „LG“ ar „Samsung“, bet su savo unikaliomis robotų dulkių siurblių savybėmis ir navigacijos sistemomis gana greitai tapo rimtu rinkos dalyviu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Xiaomi“ taip pat neatsilieka šioje srityje ir pristatė savo robotą dulkių siurblį, kurį pavadino „Xiaomi Mi Robot Vacuum“, ir, žinoma, kaip įprasta „Xiaomi“ kompanijai, parduoda šį produktą žymiai pigiau nei konkurentai.

Jei „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ kaina siekia apie 330 eurų (dabar su nuolaida galima įsigyti už 270€), tai „iRobot Roomba 980“ robotas sulkių siurblys gali kainuoti ir 1086 eurus. Skirtumas daugiau nei akivaizdus. Tad ar verta mokėti 3-4 kartus daugiau už „iRobot Roomba 980“ robotą dulkių siurblį, ar tiesiog pasirinkti „Xiaomi Mi Robot Vacuum“? Pasižiūrėkime.

„Android Headlines“ žingsnis po žingsnio tokiomis pačiomis sąlygomis išbando šiuos du robotus dulkių siurblius. Tad galimybės pasirodyti tiek iš gerosios, tiek ir iš blogosios pusės yra vienodos. Šiek tiek užbėgant įvykiams už akių galima pasakyti, kad rezultatai tikrai nebus vienareikšmiški. Bet apie viską iš eilės.

Robotų dulkių siurblių manevringumas ir elgesys

Abu robotai dulkių siurbliai yra labai panašios išvaizdos. Abu yra apvalūs ir tai jau tapo tradiciniu sprendimu robotų dulkių siurblių segmente. Dėl gerai suprantamų priežasčių retas toks dulkių siurblys būna kitokio dizaino: žiedinis siurblys su sukamaisiais šoniniais šepetėliais yra puikus sprendimas.

Tad viena yra gana aišku, „Xiaomi“ kompanija tikrai sėmėsi dizaino įkvėpimo iš „Roomba 980“ roboto dulkių siurblio. Tad ir apžvalgos autorius pripažįsta, kad būtent dėl to ir pasirinko palyginti šiuos du robotus, kurie atrodo tokie panašūs.

Abu siurbliai yra beveik vienodo aukščio ir pločio, todėl be gilesnio testavimo sunku pasakyti, kuris yra geresnis. Net ratai ir pats stilius yra praktiškai vienodi, pavyzdžiui, guminiai galiniai ratai turi gilų protektorių ir važiuojant per netolygius paviršius, gali išsiplėsti iki 2 colių. Toks dalykas užtikrina dulkių siurblių stabilumą.

Kadangi abu dulkių siurbliai turi iš esmės vienodus galinius ratus ir vieną – 360 laipsnių apsisukimo galimybę turintį tvirtą priekinį ratą, judėjimo skirtumai yra gana menki. Ant grindų, be jokių kliūčių, šių robotų dulkių siurblių judesiai yra labai panašūs, o sukimosi taškas yra glaudžiai susijęs su dviem galiniais ratais.

Nors šie siurbliai yra vizualiai panašūs ir gana maži, dėl ko gali judėti tarp ir po baldais, bet įstrigę elgiasi skirtingai. Didžiausias jų dizaino skirtumas yra „Xiaomi“ siurblio viršuje esantis kupolas, kuris yra atsakingas už lazerinę navigacijos sistemą. Deja, bet tuo pačiu metu tampa ir tam tikru siurblio paviršiaus nelygumu, kuris gali tapti kliūtimi, norint, kad siurblys galėtų palįsti po itin žemais baldais.

„Roomba 980“ yra praktiškai plokščias siurblys, bet net ir jis nėra apsaugotas nuo sudėtingų situacijų. „Roomba 980“ veikimo metodika yra gana paprasta: jei robotas negali važiuoti pirmyn ar apsisukti, jis tiesiog pavažiuoja atgal ir iš naujo įvertina situaciją.

„Xiaomi“ išmanioji sistema yra šiek tiek agresyvesnė ir verčia robotą apimti kuo daugiau ploto. Nors iš pradžių tai gali atrodyti kaip gera savybė, tačiau praktiškai „Xiaomi“ robotas po savo darbo gali palikti įbrėžimų tose vietose, kuriose buvo įstrigęs ir stengėsi išvalyti kuo didesnį paviršiaus plotą. Taip pat, tokiose situacijose „Xiaomi“ robotas stengdamasis atlikti darbą kuo geriau, su savo šepetėliais sukelia didesnį triukšmą nei „Roomba 980“ dulkių siurblys, kuris tiesiog pasitraukia atgal.

Tačiau judant po kambarį ir į jo kampus bei aplink sienų kraštus šie robotai elgiasi visiškai skirtingai. „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ pradeda darbą nuo virtualaus valomo ploto suskirstymo į tam tikras dalis ir pradeda valyti nuo ten kur tuo metu yra tam tikrais perimetro plotais, vis judėdamas į perimetro vidų. Valymo kokybės skirtumų tarp pasirinkto valymo ploto perimetro kraštuose ir ploto viduje nėra, kaip ir artėjant link sienų.

„Xiaomi“ robotas prie pat sienų ar baldų kojų neprivažiuoja ir galima pastebėti, kad robotas pravažiuoja kelių milimetrų atstumu nuo kraštų.

„Roomba 980“ siurblio elgesys yra kitos, jis dažniausiai „apkabina“ sienas ir, atrodo, kad darbą atlieka geriau, kai reikia išvalyti kambario kampus. Šiam robotui sekasi geriau išvalyti tokias vietas.

Robotų dulkių siurblių navigacijos palyginimas

Greičiausiai didžiausias skirtumas tarp šių dviejų robotų yra navigacinės sistemos. Nors „Roomba 980“ navigacinės sistemos metodika gerokai pagerėjo nuo pirmtakų, tačiau vis dar vadovaujasi „bump-and-go“ sistema, o ne tuo, kas atrodo žymiai protingiau, tai yra sudarinėti žemėlapiukus, kaip kad daro „Xiaomi“ robotas.

Tiek „Roomba 980“, tiek ir „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ naudoja esamos vietos lokalizavimo ir žemėlapio piešimo technologiją („SLAM“). Todėl abu robotai valymo metu nusipiešia viso kambario žemėlapį ir žino kur yra sienos, baldai ar kitos kliūtys.

Skirtumas yra tas, kaip šie du robotai „žiūri į pasaulį“, ir čia „Xiaomi“ gerokai lenkia su savo lazeriniais navigacijos metodais įprastą kameros principu grįstą „Roomba 980“ navigacijos sistemą.

Robotų dulkių siurblių valymo principų skirtumai

„Xiaomi“ robotas iš pradžių nusipiešia valomo ploto perimetro žemėlapį ir tada apvažiuoja kraštines, įskaitant bet kokias sienas ir baldų kojas, ir toliau juda link perimetro vidaus eilėmis ir stulpeliais. Stengiasi taip valyti užsibėžtą plotą, kad nereikėtų pervažiuoti per jau nuvalytą teritoriją daugiau nei vieną kartą. Sutvarkęs pirmąjį valomo ploto perimetrą pajuda į kitą uždarą zoną ir taip išvalęs visą būsto plotą grįžtą prie įkrovimo stotelės.

„Roomba 980“ valymo principas yra visiškai kitoks. Viskas prasideda nuo taško kuriame yra šis valymo robotas. Jis valydamas juda apskritimu iki kol atsitrenkia į kažką ir tada pasisukęs 180 laipsnių kampu grįžta į pradinį tašką ir toliau valo.

Šio bandymo metu nustatyta, kad iš pradžių „Roomba 980“ dulkių siurblys palieka gana daug nevalytų vietų, bet iš esmės išvalo likusias vietas po to, kai pradeda valyti visą perimetrą.

Visgi, buvo keletas kartų, kai „Roomba 980“ negalėjo išvalyti po kėdėmis ar kitomis žemomis vietomis, ir ne dėl to, kad fiziškai negalėjo tilpti, bet dėl to, kad navigacijos sistema robotui neparodė tinkamo kelio.

Tad neabejotinai „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ navigacijos sistema laimi prieš „Roomba 980“.

Konkrečios vietos valymo skirtumai

Kartais visai nereikia valyti viso kambario, o tiesiog vieną konkrečią vietą. Tam „Roomba 980“ turi specialų mygtuką, kuriuo įjungiamas „vietos valymo“ režimas. „Xiaomi“ ši funkcija yra kiek paslėpta, norint ją įjungti reikia keletą sekundžių paspaudus palaikyti roboto įjungimo mygtuką ir įsijungs „vietos valymo“ režimas. Dėl šios priežasties, kai kurie vartotojai gali net nežinoti, kad „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ robotas išvis turi tokią funkciją.

Purvino kilimo valymo testas ir rezultatai

Prieš pradedant šį testą abu robotai siurbliai buvo pilnai išvalyti ir parengti darbui. Ant kilimo buvo išpiltas vienodas kiekis smulkios ir sausos žemės puodelis. Tad sąlygos abiems robotams buvo vienodos. „Roomba 980“ robotas suprojektuotas taip, kad aptiktų labiausiai purviną vietą ir ją aptikus robotas juda pirmyn-atgal kol susiurbia visas atliekas. Darbas prasideda nuo pačios vietos centro, tada robotas apvažiuoja teritorijos kraštus ir viską užbaigia dar kartą išsiurbdamas teritorijos centrą, kur ir buvo daugausiai purvo.

„Xiaomi Mi Robot Vacuum“ iš pradžių nuskenuoja perimetrą apvažiuodamas teritorijos kraštus ir tada, kaip įprasta „Xiaomi“ robotui, valo teritoriją eilėmis ir stulpeliais. Darbą atliko kokybiškai, tačiau „Roomba 980“ robotas susiurbė daugiau purvo.

Kitam testui buvo pasitelkti gyvūnų plaukai. Ant kilimo buvo 6 skirtingose vietose padėti gyvūnų plaukų kuokšteliai. „Roomba 980“ robotas iš pradžių elgėsi kiek keistokai ir vis neaptiko šių plaukų, juos suradus, robotui sunkokai sekėsi juos įsiurbti, reikėjo kelis kartus pervažiuoti per tą pačią vietą. Panašu, kad „Roomba 980“ šepetėliams sunkiai sekėsi nuo kilimo pakelti gyvūnų plaukus.

Nors „Xiaomi“ robotas turi vieną volelį, o „Roomba 980“ – 2, tačiau darbą atliko žymiai geriau ir jau po pirmojo karto nepaliko gyvūnų plaukų. Tad čia akivaizdus laimėtojas yra „Xiaomi Mi Robot Vacuum“.

Kieto paviršiaus valymo testas ir rezultatai

Ant kietų grindų valymo ypatumai yra kitokie, šiuo atveju plaukų niekas nebeprilaiko, kaip kilimo atveju. Ir čia pasirodė robotų silpnybės. Nors „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ kaip visada nuskenavo teritoriją ir kokybiškai iš pirmo karto surinko plaukus, tačiau jų šiek tiek liko grindų plokščių tarpuose. Nors nedaug, bet liko. Tad jei yra namuose gyvūnų, toks darbas gali nelabai patikti.

„Roomba 980“ darbavosi kokybiškiau ir surinko visus išmėtytus plaukus, net ir tuos, kuriuos paliko „Xiaomi Mi Robot Vacuum“. Paliko tik vienintelį plaukų kuokštelį, kuris buvo nukritęs po sofa.

Nors „Xiaomi“ robotas gerai atliko darbą, bet šį testą laimi „Roomba 980“.

„Dribsnių testo“ atveju ant tų pačių grindų buvo išpiltas puodelis dribsnių. „Roomba 980“ sunkokai sekėsi įsiurbti dribsnius, reikėjo net kelis kartus pervažiuoti per tą pačią vietą. Taip pat paliko dribsnių prie sienos ir durų, tiesą sakant, robotas net „pamiršo“ pervažiuoti toje vietoje. Po valymo vaizdas liko ganėtinai prastas, liko ne tik nepaliestų dribsnių, bet ir jų dalelių.

„Xiaomi Mi Robot Vacuum“ darbą atliko fantastiškai. Dėl savo išmaniosios lazerinės navigacijos sistemos ir važinėjimo po teritoriją technikos, „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ visą darbą atliko gerokai greičiau nei „Roomba 980“. O kas svarbiausia, darbas atliktas taip efektyviai, kad ant grindų neliko nei vieno dribsnio, robotas susiurbė net mažiausias daleles.

Išvada

Taigi, nei vienas iš siurblių neparodė tokių rezultatų, kad vienareikšmiškai triuškintų savo konkurentą. Vienuose testuose laimėjo vienas robotas, kituose kitas. Vertinant bendrą pergalių kiekį, „Andoid Headlines“ teigimu, „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ yra nuostabus robotas dulkių siurblys, kuris laimėjo didžiąją dalį testų“.

Akivaizdu, kad „Xiaomi“ kompanija labai rimtai padirbėjo ir sukūrė išties funkcionalų ir kokybišką robotą dulkių siurblį, kuris ne tik kokybiškai dirba, bet ir kainuoja tris ar net keturis kartus pigiau nei „Roomba 980“. Tačiau ar rinktis vieną, ar kitą, dar priklauso ir nuo to, kokio tipo nešvarumai pas jus vyrauja, kiek esate pakantus ar nepakantus triukšmui. Tad kaip dažnai būna, pasirinkimas yra individualus, bet kainos/kokybės prasme be konkurencijos laimi „Xiaomi Mi Robot Vacuum“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(13)
(33)

Komentarai (2)